Budi dio naše mreže
Izbornik

Pepelnica u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu

Karlovac (IKA)

Obred pepeljenja te misno slavlje 14. veljače u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu predvodio je dominikanac o. Frano Prcela u koncelebraciji s mons. Antunom Senteom ml., rektorom Josipova svetišta.

Hodočasnike su predvodili župljani dubovačke župe BDM Snježne, a pjevanje su animirali članovi župnog zbora „Sveti Josip“ pod vodstvom s. Blandine Rakarić, KBLJ, uz orguljašku pratnju mo. Krešimira Klarića. Vjeru nakon mise je svjedočio Dinko Klasan, poduzetnik i umjetnik iz Bjelovara.

U homiliji je dominikanac Prcela između ostalog rekao „kako nas Pepelnica poziva da se usredotočimo na bitno“.

„Križu Pepelnice dati da prodre i do razuma i do duha. To je ujedno poziv da prihvatimo svoj život kako bismo ga u svjetlu križa preobrazili, obnovili jer križ nije samo i jedino opomena, on je smjer i orijentacija. Budimo stoga u ovo preduskrsno vrijeme velikodušni prema sebi. Ispričajmo sebi odgovor na prvo i posljednje pitanje našega života. Svatko je obdaren i osposobljen doći do osobnog odgovora. Potrebno je pak platiti cijenu koja se zove – stati, zaustaviti se, tražiti tišinu kako bismo pronašli sebe. Zašutjeti barem minutu vremena svaki dan, ako ne ide minuta, barem trideset sekundi ne govoriti, ne gledati ne znam u kakva tehnička čudesa koji se zovu npr. mobiteli. Jednostavno željeti čuti, osluhnuti glas i onoga drugog sebe. Bog se dao na četrdesetodnevni put, išao je i ide nam u susret. Tako susretljivo i prije svih naših napora. Da on je sam put. Otvara nam nove mogućnosti i daruje nam novi život. Stoga na početku korizme recimo jedni drugima, a i sami sebi: ovakav kakav jesam pozdravljam onoga sebe kakav bi mogao, kakav bi trebao biti. Onda ćemo biti na dobrome putu, ne samo u vrijeme korizme, nego ćemo upravo tako stići i na stazu do Uskrsa, do uskrsnuća našeg života naočigled močvara banalnosti, sporednosti i površnosti. Drage sestre i braćo u vjeri, ne bojimo se poći kući, stići do sebe kako bismo došli i do bližnjega i u konačnosti do svoga Boga“, poručio je propovjednik.

Pri kraju misnog slavlja svoje svjedočanstvo hoda s Bogom ispripovijedao je Dinko Klasan, poduzetnik i umjetnik, rođeni Bjelovarčanin.