Budi dio naše mreže
Izbornik

Pepelnica u riječkoj katedrali

Rijeka (IKA)

Korizma je poziv na obraćenje, istaknuo je riječki nadbiskup Ivan Devčić, predvodeći na Pepelnicu, 26. veljače misno slavlje i obred pepeljenja u katedrali Sv. Vida u Rijeci. Koncelebrirao je rektor riječke prvostolnice mons. dr. Matija Matičić, a asistirao đakon Ivan Devčić.

Nadbiskup je potaknuo vjernike da se propitaju o svom odnosu prema Gospodinu, o tome koje mjesto Bog ima u njihovu životu. „Jesu li nam Njegove zapovijedi vodilje u životu i kakvi smo kršćani? Jesmo li vjernici zbog obiteljske tradicije? Korizma nam je darovana da ispitamo svoj odnos s Bogom i bližnjima. Ona je vraćanje Bogu – obraćenje“, rekao je mons. Devčić. „Cijeli program korizme sadržan je u obraćenju, u promjeni našeg srca. Korizma je naš život kojega treba živjeti tako da odbacujemo sve ono što nas udaljava od Boga, jer naša ‘domovina’ je tamo gdje je Bog“, poručio je propovjednik.

„Koje mjesto Bog ima u našem životu na ljestvici vrijednosti, pitanje je koje nam korizma nameće za razmišljanje. Mi smo Kristovi poslanici i u životu moramo izvršavati zadaće koje nam je Bog povjerio. Zato je ovo milosno vrijeme prilika da se pomirimo s Bogom, ali i jedni s drugima. Prilika je ovo za obnovu u svakodnevnom životu, u obiteljima i radnom mjestu. U životu možemo postići nešto samo ako su prilike dobre i zato nam Bog u svijest doziva da ne primamo uzalud njegove darove. ‘Besplatno ste primili, besplatno dajte’, Isusove su riječi koje nas opominju da naše pravednosti i djela milosrđa ne činimo radi pohvala. Ako je to motiv, tada to Bogu malo znači“, poručio je riječki nadbiskup.

Vjernike je potaknuo da više vremena posvete Bogu, „jer pod izlikama da vremena nemamo, pokazujemo da nam do Njega nije stalo. Zato je vrijeme korizme milosno za ispit svoga odnosa prema Bogu, sebi samima i drugima“, zaključio je mons. Devčić.

Na kraju misnoga slavlja milosno i plodonosno vrijeme korizme vjernicima je zaželio rektor katedrale mons. Matičić te najavio tradicionalna hodočašća vjernika Riječke nadbiskupije iz svih dekanata Čudotvornom raspelu. Hodočašća počinju prve korizmene nedjelje, 1. ožujka, a raspored i program nalazi se na službenoj mrežnoj stranici Riječke nadbiskupije. Također, mons. dr. Matičić najavio je hodočašće vjernika u Svetu zemlju koje se će održati od 3. do 10. ožujka u povodu 20. obljetnice Riječke nadbiskupije i 20. obljetnice biskupskog posvećenja mons. Ivana Devčića.