Budi dio naše mreže
Izbornik

Pismo franjevačkih generalnih ministara povodom 750. obljetnice smrti sv. Bonaventure

Zagreb (IKA)

Prigodom 750. obljetnice smrti svetoga Bonaventure, generalni ministri prvih franjevačkih redova uputili su 2. veljače 2024. prigodno pismo, prenosi Agencija SIR.

Povodu 750. obljetnice smrti svetoga Bonaventure, koja će se obilježiti 15. srpnja 2024., objavljeno je Pismo generalnih ministara Prvog i Trećeg franjevačkog reda.

Obljetnica koja, čita se u tekstu Pisma, nudi priliku prisjetiti se, proslaviti i ponovno oživjeti “službu serafskog naučitelja darovne Redu i cijeloj Crkvi”.

Četiri generalna ministra (fra Massimo Fusarelli, OFM, fra Roberto Genuin, OFM Cap., fra Carlos Alberto Trovarelli, OFM Conv. i fra Amando Trujillo Cano, TOR) prisjećaju se riječi svetoga Pavla VI., pape, koji je 1974. godine, povodom 700. obljetnice smrti sv. Bonaventure, pozvao da svi pažljivo razmišljaju o njegovoj poruci kako bi postali djelotvorni svjedoci u Crkvi i u cijelom svijetu. Čak se i papa Franjo, tijekom nedavne audijencije Studium Biblicum Franciscanum, prisjetio sveca iz Bagnoregia (Viterbo, Italija) i Proslova njegova Brevilokvija, u kojemu potiče sve da pristupe Ocu “s jednostavnom vjerom”.

“Kao učitelj teologije – podsjetio je Pavao VI. – Bonaventura nas poučava putu razumne inteligencije zahvaljujući kojoj možemo prijeći iz zbrkane tame šume do dubljeg razumijevanja naše vjere (prosvjetljenja). Kao redovnik, podsjeća nas na obvezu da svoj život učinimo svjedočanstvom koje pokreće raspoloživost za obnovu (pročišćenje). Kao mistik, on nam pokazuje središte iz kojega sve proizlazi i ostvaruje se, to jest na Raspetoga Krista po kojemu dolazimo do konačnog cilja: ‘prenesenosti’ i ‘preobrazbe u Bogu’, Onoga koji sve ispunja i koji sve čini dobrima i lijepima”, prenosi Agencija SIR.

Cjelovit prijevod Pisma na hrvatskome jeziku dostupan je putem poveznice Pismo povodom 750. obljetnice smrti sv. Bonaventure.