Budi dio naše mreže
Izbornik

Pismo nadbiskupa Puljića povodom nove školske godine

Zadar (IKA)

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je roditeljima, učenicima i odgojiteljima u Zadarskoj nadbiskupiji Pismo povodom nove školske i katehetske godine 2021./2022.

Nadbiskup Puljić poželio je da nova školska godina bude „normalna, redovita i blagoslovljena“.

„Neka vaš povratak u školske prostore bude radostan, plodan i neopterećen. Trudite se usvajati nova znanja koja vam prenose vaši učitelji, profesori i odgojitelji. Iskoristite dobro ovu godinu i usvajajte znanja koja vam prenose vaši učitelji i odgojitelji. Crkva se ne umara ponavljati važnost toga, pa podržava školske odgojne programe i zadatke“ poručio je.

Upozorio je da nije sve dobro i vrijedno što se nudi u „suvremenoj tržišnoj ponudi različitih ideja i nazora“. Mnoge pojave „nanose štetu moralnom, psihičkom i fizičkom zdravlju (alkohol, droga, loši primjeri, sablazan, korupcija i nemoral) kod čovjeka.“

Podsjetivši na održavanje Olimpijskih igara u Tokiju, mons. Puljić poželio je da se „duh natjecanja preseli i u školske učionice, a duh zajedništva koji je bio nazočan u Tokiju i diljem Domovine, neka cvjeta u svim našim odgojnim i obrazovnim ustanovama“.

„Neka i vaše mladenačko odrastanje prati duh olimpijskog gesla „Brže, više, jače“. Brže u svladavanju školskih zadataka i drugih ostvarenja, s više duha solidarnosti, prijateljstva i ljubavi te jačim zauzimanjem za istinu, pravdu, mir i slobodu. Ove godine dodana je i četvrta riječ, zajedno, da bi se istaknulo zajedništvo ljudske obitelji.

Posebice bih želio da izazovno vrijeme COVIDA 19 razbudi u svima svijest o pripadnosti „zajednici braće i sestara koji veslaju skupa, u istoj lađi i na zajedničkom moru“, kako je lijepo rekao papa Franjo (Rim, 27. ožujka 2020.)“ poručio je mons. Puljić, poželjevši da uz stjecanje znanja i školskih vještina, među učenicima cvjeta i duh prijateljstva, sloge i zajedništva.

„Dragi učenici, neka vam škola, obitelj i župna zajednica budu plodno polje vašeg odrastanja i natjecanja u znanju, dobroti i plemenitosti. Škola u kojoj učite zajedno živjeti, razgovarati, druge pomagati i poštivati, neka vam pruža prigodu rasti u znanju i dobroti, da biste učenjem i radom humanizirali vrijeme i prostor u kojem živite“, potaknuo je mons. Puljić.

Nadbiskup u Pismu podsjeća da je s radom u novoj školskoj zgradi počela Katolička osnovna škola na Novom Bokanjcu u Zadru, koja je tri godine bila privremeno smještena u prostorima zadarskog sjemeništa Zmajević.

„Školu smo posvetili velikom kršćaninu, svjedoku i mučeniku Ivi Màšini koji se rodio u Preku na otoku Ugljanu, 1927. g. u obitelji s devetoro djece. Kao izvrstan đak završio je gimnaziju u Zadru, a tijekom studija povijesti na Zagrebačkom sveučilištu bio je najbolji student u svojoj generaciji. Preživio je kolonu smrti s Bleiburga, a na Križnom putu ubili su mu brata Melkiora. Njega su vodili kršćanski i nacionalni ideali sa željom kako doprinijeti ostvarenju hrvatske slobode. Kao izvrsnom studentu i katoličkom intelektualcu, profesori su mu predviđali briljantnu karijeru. No, bio je pod kontrolom tajne jugoslavenske policije, Udbe, koja ga je omela pristupiti diplomskom ispitu. Uhićivali su ga u više navrata i tako onemogućili završiti studij. Ali, Ivo je upisao i s uspjehom položio školu i studij patnje koju je herojski podnio za Crkvu i Domovinu koje je iz sveg srca i duše volio. Uhićen je 1959. g. s ostalih šesnaest osumnjičenika, procesuiran i osuđen na jedanaest godina zatvora.

Dok je čekao presudu, uspio je pobjeći iz istražnog zatvora, ali par mjeseci kasnije su ga uhitili i smjestili u zloglasnu kaznionicu u Staroj Gradiški. Dodijelili su mu samicu u kojoj su ga dnevno mučili te 20. studenoga 1961. u toj samici i zadavili. Uništili su, dakle, njegovo tijelo u 34. godini života, ali duha nisu mogli slomiti. Kao istinski rodoljub govorio je, pisao, želio i vidio ‚jedino pravedno rješenje u neovisnoj i suverenoj državi Hrvatskoj‘.

Narodni vizionar i svijetli lik u mraku komunističke ideologije postao je mučenik i simbol brojnih žrtava jugoslavenskog režima. U pismima koje je slao iz zatvora rodbini i prijateljima, govorio je o ‚svojoj vjeri i ljubavi prema Hrvatskoj za koju se treba boriti i izboriti‘“, opisao je nadbiskup Puljić osobnost Ive Mašine.

U Pismu uz početak nove školske godine, nadbiskup je naveo i ulomak iz dirljivog pisma Mašine njegovoj majci iz uzništva u Zagrebu. „Draga moja majčice, pišem ti radosno pismo za Božić. Ne plači što me nema. Evo, rađa se Ljubav svijetu, evo se rađa Ljubav u meni. Ne budi žalosna za svojim sinom. Raduj se sa mnom, jer je pisano: Tugu ću vašu pretvoriti u radost, uzdahe u kliktaje, suze u vaš smijeh. Raduj se, majčice, i ne plači što me nema da s Davorom okitim jaslice i bor. Ovdje, u svom srcu, napravio sam veliki, zlatni bor i jasle, što čekaju Malog Isusa. Doći će Pravednik u srce pravednika, jer je tako rekao. Tvoj Ivo, u Zagrebu pred Božić 1954.“

„Ovo divno pismo vjernika i svjedoka Ive ne ostavlja nikoga ravnodušnim. Usprkos nepovoljnim zatvorskim okolnostima, Ivo se nije osjećao izgubljen i razočaran. Lišen slobode, on je miran i tješi svoju majku. Piše joj da se tih dana ‚rađa Ljubav koja će tugu pretvoriti u radost, a uzdahe u kliktaj i smijeh‘.

Bogu hvala što su vremena straha i diktature iza nas, pa u slobodi možemo planirati i provoditi programe odgoja i obrazovanja. To nikako ne znači da su nestale nepovoljne okolnosti koje roditeljima, učiteljima i odgojiteljima često ne idu na ruku. Dapače, vidimo da i u okruženju demokracije ima previše agresivnog i rušilačkog naboja, a premalo konstruktivnog evanđeoskog duha. Neke moralne i općeljudske vrednote stavlja se u stranu ili ih se dovodi u pitanje. Čini se da i demokracija poprima nerijetko oblike anarhije, nereda i nezdravih ljudskih odnosa“, upozorio je mons. Puljić.

Potaknuvši učenike da vole svoje roditelje poput Ive Màšine koji je pokazao koliko mu je stalo do njegove majčice, nadbiskup je poručio: „Dragi učenici, budite zahvalni svojim roditeljima i Bogu, darovatelju svakoga dara. Poštujte svoje učitelje, svećenike i katehete koji se trude oko vas. Slušajte ih, surađujte s njima i usvajajte ono što vas poučavaju i na što vas svojim dobrim primjerom potiču. Uz svladavanje školskih obveza, njegujte među sobom duh zajedništva i solidarnosti. Svojim dobrim ponašanjem, radom i zalaganjem pokažite svima da nosite „razloge nade koja je u vama“ (1 Pet 3, 15).

Cijenjeni roditelji, učitelji i odgojitelji. Vašoj brizi, umijeću i odgovornosti povjerena su djeca i mladi, a oni su budućnost ove zemlje i naroda. Dok vam zahvaljujem na zauzetom radu s njima, potičem vas, budite zahtjevni u časnom poslu odgoja i obrazovanja. Pomažite im u traganju za smislom života i pružajte im požrtvovnu ljubav i evanđeosku radost. Dok osluškujete njihova pitanja, podnosite i njihove nesavršenosti i ne bojte se otvorite im vrata svoga srca. Jer, vi ste često presudni za njihove životne stavove i uvjerenja.

Volite svoj rad i svoje đake i budite ponosni na povjerenje koje vam poklanjaju roditelji i društvena zajednica. U vašem odgovornom poslu neka vas prati Božja pomoć i zagovor sv. Krševana, vrsnog odgojitelja i katehete svete Stošije“, poručio je nadbiskup Puljić u Pismu.

Uz Pismo nadbiskupa Puljića, javnost se upoznaje i s videospotom o djelovanju Katoličke osnovne škole Ivo Mašina u Zadru u produkciji Laudato televizije.

U videospotu govore ravnatelj Katoličke škole don Roland Jelić, učiteljica, roditelji i učenici te škole. Kadrovi su snimani u učionicama dok je škola djelovala u prostoru Sjemeništa Zmajević. Sadržaj videospota pokazuje koje su vrijednosti i način rada prisutni u Katoličkoj školi „Ivo Mašina“ za koju vlada veliko zanimanje roditelja koji žele da njihova djeca pohađaju tu suvremenu odgojno-obrazovnu ustanovu čiji je kapacitet 500 polaznika. Školu trenutno pohađa 150 učenika u šest razrednih odjeljenja.