Budi dio naše mreže
Izbornik

Pjevači Betlehemske zvijezde posjetili HBK i Nadbiskupski duhovni stol

Zagreb (IKA)

Uoči svetkovine Bogojavljenja, u srijedu 5. siječnja djelatnike i suradnike Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Nadbiskupskoga duhovnog stola u Zagrebu posjetili su mali misionari – skupina pjevača Betlehemske zvijezde iz Župe sv. Antuna Padovanskog sa zagrebačkog Svetog Duha pod vodstvom s. Ivanke Darojković.

Svojim nastupom pozivaju na molitveno i materijalno zajedništvo te solidarnost sa siromašnom djecom u misijskim krajevima.

Budući da su suradnici misija i članovi svjetskoga pokreta katoličke djece Papinskoga misijskoga „Djela svetog djetinjstva“, običaj pohoda zvjezdara, kako ih se još naziva, najveća je akcija solidarnosti djece djeci koja najpotrebnijima iz misijskih krajeva Afrike, Latinske Amerike, Azije i Oceanije nastoji omogućiti školovanje, prehranu, liječenje te sretnije odrastanje.

Njezini počeci sežu u 1954. kada je koruški Slovenac Janez Rovan, svećenik salezijanac iz Klagenfurta, predložio djeci da u manjim skupinama pođu čestitati Božić, pritom ne sakupljajući novčane priloge za svoje potrebe, nego za siromašne vršnjake u misijskim zemljama. Čestitanje se proširilo na sve austrijske krajeve te danas uključuje oko 100 tisuća djece koji kao kraljevi, anđeli i pastiri obilaze domove i ustanove, pozivajući na solidarnost sa siromašnom djecom u svijetu.

Samo četiri godine kasnije, akcija je započela i u Njemačkoj te danas okuplja oko 500 tisuća djece koja godišnje prikupe oko 35 milijuna eura za više od tri tisuće velikih projekata izgradnje škola, sirotišta, ambulanti i bolnica potrebnih u misijskim krajevima.

Hrvatski mali misionari – pjevači Betlehemske zvijezde na putu su u organizaciji Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj.