Budi dio naše mreže
Izbornik

Počela Đakonska pastoralna godina u NPI-ju

Zagreb (IKA)

U ponedjeljak 2. listopada počeo je program Đakonske pastoralne godine 2023./2024. kojega priprema Nadbiskupijski pastoralni institut u Zagrebu.

U uvodnom susretu okupljenim đakonima obratili su se rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa preč. Željko Faltak i preč. Ivan Lukić, ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta i voditelj Đakonske pastoralne godine, koji su predstavili program koji će se odvijati ove godine. Đakoni će tijekom prvog studijskog tjedna, od 2. do 6. listopada 2023. godine, sudjelovati na predavanjima na kojima će se upoznati sa središnjim tijelima Zagrebačke nadbiskupije, njihovim značenjem i pastoralnim poslanjem.

Ove pastoralne godine program pohađa ukupno 31 pripravnik za primanje svetoga reda đakonata i prezbiterata, iz Zagrebačke i Zadarske nadbiskupije, Varaždinske, Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije, Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba, Franjevačke provincije sv. Jeronima iz Zadra, Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića, Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša sv. Jeronima, Hrvatske dominikanske provincije Navještenja Blažene Djevice Marije, Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa i Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca.

Program Đakonske pastoralne godine sastoji se od tri dijela: obrazovno-studijskog, koji se održava u šest studijskih tjedana u organizaciji Instituta; pastoralno-praktičnog pastoralnog praktikuma, koji se odvija u župama; kao i odgojno-duhovnog, za koji je zaduženo Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište i redovničke formacijske kuće.