Budi dio naše mreže
Izbornik

Počela misa biskupskog ređenja mons. Ranka Vidovića

Hvar (IKA)

U hvarskoj katedrali sv. Stjepana I., pape i mučenika, počela je misa s obredom biskupskog ređenja imenovanoga hvarskog biskupa Ranka Vidovića koja se može pratiti na Četvrtom programu Hrvatske televizije i na Hrvatskome katoličkom radiju.

Glavni zareditelj je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić, a suzareditelji su splitsko-makarski nadbiskup koadjutor i porečki i pulski apostolski upravitelj Dražen Kutleša i mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski i hvarski apostolski upravitelj Petar Palić.

Na misi sudjeluju i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik Međunarodne biskupske konferencije svetih Ćirila i Metoda zrenjaninski biskup Laszlo Nemet te nad/biskupi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Na slavlju su i osmorica provincijala te oko devedeset svećenika.

Prezbiteri pratitelji novoga biskupa su njegov stric – umirovljeni svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Mile Vidović te rođak – župnik Župe sv. Petra u Splitu Radojko Vidović.

Ceremonijari su kancelar Hvarske biskupije, župni vikar u Hvaru, župnik u Brusju i Velom Grablju don Ivan Jurin, hvarski dekan i župnik u Hvaru don Toni Plenković i viški dekan i župnik u Visu don Milan Šarić.

Prvo čitanje pročitat će nećak biskupa Ranka Ivan Vidović, a drugo Ivo Tudor. Evanđelje će navijestiti župnik Župe sv. Ivana Krstitelja u Postirima Jure Martinić.

Liturgijsko pjevanje predvode udruženi zborovi Župe sv. Stjepana, pape i mučenika u Hvaru i Župe Uznesenja Marijina u Jelsi pod ravnanjem maestra Slavka Reljića uz orguljsku pratnju Tomija Domančića. Litanije će otpjevati viški dekan i župnik Milan Šarić i bogoslov Hvarske biskupije Tonči Prugo. S bogoslovom Prugom asistirat će i bogoslovi rodom iz Solina u kojem je biskup Vidović posljednjih sedam godina bio župnik, te bratimi bratovštine Svetoga Križa i sv. Nikole iz Župe sv. Stjepana, pape i mučenika iz Hvara.

Na kraju slavlja prigodne govore izreći će predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, te u ime svećenika Hvarske biskupije biskupski vikar i dekan otoka Brača, župnik župe sv. Jeronima u Pučišćima Ivica Huljev, u ime vjernika laika župljanin Župe sv. Stjepana, pape i mučenika u Starom Gradu Zvonimir Franetović. Prigodnu riječ izreći će i dosadašnji hvarski apostolski upravitelj mons. Petar Palić koji će biskupu Vidoviću predati prsten i prsni križ dar svećenika i puka Hvarske biskupije.

Riječ zahvale uputit će i novi hvarski biskup Ranko Vidović. Mons. Vidović na slavlju nosi albu, misnicu i mitru koje mu je darovala Splitsko-makarska nadbiskupija. Biskupski prsten i lanac dar su prijatelja biskupa Ranka, a prsni križ dar je njegove obitelji. Biskupski štap koji će koristiti u liturgiji dar je njegovog rođaka don Radojka.

Za novog biskupa pripremljeno je još nekoliko darova koji će mu biti uručeni naknadno: prsni križ i mitra – dar župe Solin; kip sv. Jeronima Vene Jerkovića – dar župana Blaženka Bobana; biskupski prsten i štola s likom Gospe od Milosrđa iz Splita dar župe Žnjan (u kojoj je mons. Vidović vršio službu župnika 26 i pol godina) te biskupski štap kojega izrađuje p. Marko Ivan Rupnik dar Grad Solina koji će mu biti predan na zahvalnoj misi u Solinu.