Budi dio naše mreže
Izbornik

Počela Obiteljska škola Dubrovačke biskupije

Dubrovnik (IKA)

Četrnaesta Obiteljska škola Dubrovačke biskupije počela je 17. studenog 2023., a otvorio ju je dubrovački biskup Roko Glasnović.

Tema ovogodišnje obiteljske škole je „Suvremena obitelj pred izazovima“, a voditelj je profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu dr. sc. Mladen Parlov. Škola se održava u hotelu Valamar Lacroma na Babinom kuku i počela je zazivom Duha Svetog.

Riječi pozdrava uputio je moderator Mislav Ćimić koji je pozdravio sve prisutne, organizatore, predavače i obitelji te ih pozvao na zajedničku molitvu kao uvod u sam početak obiteljske škole.

Predsjednik biskupijskog Vijeća za život i obitelj don Marinko Šljivić je, pozdravivši sve prisutne, rekao da vjeruje da će ta škola biti plodonosna i da će imati odjeka u svim srcima ako sudionici dopuste da ljubav, otvorenost životu i jedinstvene veze koje povezuju obiteljska ognjišta obitelji ojačaju. Potaknuo je sve obitelji da iskoriste vrijeme na najbolji mogući način i da je to prilika da se povežu i mole jedni za druge kako bi sve njihove nakane bile obasjane vjerom i poduprte božanskom milošću. To je način da se radosno ustraje unatoč svim izazovima koje susreću današnje obitelji.

Biskup Glasnović, koji je na posljednjem zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije imenovan predsjednikom Vijeća HBK za život i obitelj, svoje promišljanje o obitelji započeo je naslovom knjige „Obitelji, gdje si?“ osvrnuvši se na to kako ljudi, u današnjem društvu u kojem se permanentno školuju i nadograđuju te rade više poslova, sve teže nalaze vremena za obitelj. Ono najljepše kod većine od nas povezano je sigurno s obitelji koja je povlašteno mjesto koje svi poznajemo, gdje se rađamo i odrastamo i gdje učimo primati i davati, gdje učimo o ljudskosti, plemenitosti i sebedarju, rekao je biskup. Obasjani svjetlom vjere oni koji radosno prebivaju u tom povlaštenom mjestu, obitelji, kućnoj Crkvi, teže jedinstvu, dobroti, pravdi, sebedarju, ljubavi bez obzira na različitosti. „Ljubav koju živimo u obitelji je odluka“, podsjetio je dubrovački biskup. „Ponekad nam je nešto teško, ali dužnost i ostvarenje života i budućnost čovječanstva ide preko obitelji.“

Slijedilo je kratko predstavljanje svih prisutnih obitelji te prvo predavanje profesora Parlova o izazovima s kojima se susreću obitelji u suvremenom svijetu.

Obiteljsku školu organizira Vijeće za život i obitelj Dubrovačke biskupije.