Budi dio naše mreže
Izbornik

Počela trodnevnica uoči 50. obljetnice osnutka Župe Tijela Kristova u Sopotu

Zagreb (IKA)

Prvoga dana trodnevne priprave za proslavu 50. obljetnice osnutka Župe Tijela Kristova u zagrebačkom Sopotu, u četvrtak 23. studenoga misu je predslavio umirovljeni vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Juraj Jezerinac.

Na početku misnog slavlja sve prisutne pozdravio je domaći župnik vlč. Ivica Reparinac izrazivši zahvalnost Bogu za obljetnicu, kao i svim župljanima i župnicima koji su utkali sebe u stvaranju župe. Evanđelje je navijestio župni vikar Petar Belina, a propovijedao je upravitelj župe Krašić vlč. Ivan Vučak.

Na početku homilije podsjetio je da je, po uzoru na svog predšasnika bl. Alojzija Stepinca, gledajući u budućnost, i kardinal Franjo Kuharić kao zagrebački nadbiskup, u Novom Zagrebu osnivao nove župe koje je zvao „novozagrebačke kršćanske katakombe“. Među njima je i župa u Sopotu.

Istaknuo je da je ta župa, unatoč nevoljama koje su obilježile posebice početke župe tijekom vladavine komunizma, opstala zbog postojanosti župljana u prenošenju vjere, poput Matatije, čiji je primjer revnovanja za dom Gospodnji istaknut u prvom čitanju.

Okupljenim vjernicima posvijestio je da je njihova zadaća nastaviti to djelo i rasti u vjeri, svakodnevno se opredjeljujući za dobro. Matatija je, nakon ubojstva židova koji je želio prinijeti pogansku žrtvu, pobjegao u pustinju. Propovjednik je ustvrdio da je odlazak u pustinju za današnjeg vjernika napuštanje taština, ljepota i blagodati ovoga svijeta i prianjanje uz Gospodina. „Znam li biti hrabar vjesnik u trenutku kad se Boga napada? Znam li biti poput Matatije i reći glasno i jasno: ‘Ja sam katolik – u mojoj kući se Boga ne psuje i ne vrijeđa, u mojoj kući se poštuje papu, u mojoj kući se poštuje svece i Majku Božju’. Znam li biti čovjek koji će glasno reći, makar se i zamjerio nekomu… tko će mi pametovati i govoriti da je nazadno slaviti Boga, da je to jadno, da to nema smisla, i da svi imamo svoja prava“, upitao je.

Vjernicima je posvijestio da naprotiv trebaju biti svjesni da kao kršćani imaju dužnosti te ih je pozvao da budu svjesni svoje pripadnosti župnoj zajednici i živom Tijelu Isusa Krista.

Vlč. Vučak naglasio je da je na današnjoj vjetrometini života, u osobnom okružju, također potrebna hrabrost u svjedočenju kakvu je imao bl. Alojzije Stepinac. To će biti zalog za budućnost da bi župa živjela i da bi idući naraštaji također mogli slaviti obljetnice, zahvaljujući Bogu.

Na kraju mise župnik Reparinac još jednom je svima zahvalio te pozvao okupljeni Božji narod da se idućega dana okupe u još većem broju.

Zajedničko slavlje i druženje nastavljeno je nakon mise u prostorijama župnog pastoralnog centra.