Budi dio naše mreže
Izbornik

Počela trodnevnica ususret Velikoj Gospi u dubrovačkoj katedrali

Dubrovnik (IKA)

Prvim danom trodnevne duhovne priprave u petak 12. kolovoza započela je priprava za proslavu svetkovine zaštitnice dubrovačke katedrale Gospe Velike.

Večernju euharistiju s propovijedi predslavio je o. Stjepan Ivan Horvat, misionar Krvi Kristove. Nakon mise bila je molitva pred križem, a zatim koncert dubrovačkih umjetnika u čast Našoj Gospi.

Propovjednik Horvat kazao je da Bog svoj savez ispunjava, no uvijek je problem s narodom, pa prorok Ezekiel u naviještenom čitanju naglašava nezahvalnost naroda u čemu se mogu prepoznati i današnji vjernici. Čovjek vapi za slobodom dok je u grijehu, ali kad stekne slobodu vidi kako je to teško i da bi se ponekad vratio grijehu. No, tako može razmišljati samo onaj tko kratkoročno razmišlja, primijetio je predslavitelj. Bog daje zakon ne zbog toga da se iživljava na ljudima nego da ljudi stignu u vječnost.

Potom je propovjednik govorio o Božjoj ljubavi za svakog čovjeka i o tome kako Bog svaku osobu želi spasiti i dovesti je u nebo. „Bog u čovjeku uvijek gleda ono što on može postati, a svatko od nas može postati svet“, poručio je.

Spomenuo je također vjernost bračnim zavjetima te vjernost svećeničkim obećanjima naglasivši da je ljubav izabrati i ostati vjeran tom izboru, o čemu govori i sv. Augustin. Zaključio je i da osobna vjera nije prvenstveno zakon nego odnos sa živim Kristom.

Koncelebranti prve večeri trodnevnice bili su generalni vikar mons. Ivica Pervan, kancelar don David Marjanović i katedralni župnik don Marin Lučić, a asistirao je đakon don Tomislav Sikavica.

Koncert dubrovačkih umjetnika Našoj Gospi

Na koncertu Našoj Gospi izvedena su djela S. Grgata, F. X. Engelharta, C. Gounoda, N. Ćorak, F. Schuberta, P. Mascagnia, J. Viculina, T. Graua te dva napjeva.

Pjevali i muzicirali su: mezzosopranistica Diana Hilje, sopranistica Valentina Elizabeta Šilje, Trio Lirio, župni zbor župe Presvetog Spasitelja iz Mokošice (voditeljica Diana Stanoš, klavirska pratnja Nena Ćorak), Katedralni mješoviti zbor (voditeljica Petra Potrebica, orguljaš Darko Kristović), zatim: Nina Zvono; Anis Končić, Ivana Đanić, Patricia Ćorak, Evelina Šegović, Ani Stjepanović i Danijel Begić; Zita Medo i Alberto Frka; Barbara Ćorak i Nena Ćorak; Dora Kamber, Paola Ćatić i Alberto Frka.

U subotu, drugog dana trodnevnice, nakon mise bit će klanjanje pred Presvetim te potom orguljski koncert Darka Kristovića.