Budi dio naše mreže
Izbornik

Počeli radovi na obnovi župne crkve u Gornjoj Stubici

Gornja Stubica (IKA)

U Gornjoj Stubici su u četvrtak 17. veljače počeli radovi na obnovi župne crkve Svetog Jurja mučenika, koja je nakon oba potresa 2020. pretrpjela velika oštećenja.

Kako je rekao upravitelj župe preč. Nikola Jurković, nakon prvog potresa, u ožujku 2020. godine, crkva je najviše stradala iznutra i taj je dio oštećenja saniran. „Radovi su trajali šest mjeseci, ali je obnova završila do Božića iste godine. Koštala je milijun i 200 tisuća kuna, što smo financirali od darova vjernika te uz pomoć Zagrebačke nadbiskupije, Krapinsko-zagorske županije, Općine Gornja Stubica, kao i mnoštva malih poduzetnika i firmi koje su se javili i pripomogli“, rekao je preč. Jurković.

Nakon petrinjskog potresa, crkva je konstruktivno oslabila izvana i upravo će se ta oštećenja ovom obnovom, vrijednom nešto više od 5 milijuna kuna, preko Fonda solidarnosti sanirati. Stoga je preč. Jurković zahvalio Vladi RH i Ministarstvu kulture na potpori.

Radove će izvoditi Niskogradnja Hren, a prema riječima glavnog projektanta Roberta Mužeka, obnova će obuhvatiti sanaciju vanjskih zidova, gdje će se sva ispucala žbuka utući dolje i napraviti nova, ojačat će se temelji i zidovi tornja, ugraditi zatege u horizontalnim i vertikalnim smjerovima te napraviti drenažni sustav oko građevine.

Kako je istaknula predstojnica Konzervatorskog odjela u Krapini Lana Križaj, ovo je osmo gradilište otvoreno na području županije, a u sklopu obnove 13 objekata koja su prijavljena za sufinanciranje. „Svi projekti koji su prijavljeni za sufinanciranje obnove su i odobreni, ukupno je to za našu županiju oko 70 milijuna kuna. Nadam se da ćemo tokom idućeg tjedna otvoriti i ostala gradilišta“, rekla je Križaj.

Načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić rekao je kako je ovo trenutačno najvrjednija investicija u Gornjoj Stubici, ukupno oko 6 i pol milijuna kuna vrijedne obnove župne crkve i kapele Svetog Fabijana i Sebastijana, gdje su radovi na obnovi započeli pred oko dva tjedna. „Raduje me što je počela i obnova župne crkve, to nam je signal da će uskoro krenuti i obnova obiteljskih kuća stradalih u potresu. Neka rješenja za obnovu istih već pristižu, nadam se da ćemo uskoro dobiti i ostala te očekujemo da će se s obnovom krenuti već ovog ljeta“, rekao je Krizmanić te čestitao preč. Jurkoviću na realizaciji oba projekta obnove i crkve i kapele.

Kroz dva tjedna trebala bi krenuti i obnova župne kuće koja će se isto financirati iz Fonda solidarnosti.