Budi dio naše mreže
Izbornik

Počelo suđenje džihadistima koji su 2016. ubili francuskog svećenika

Pariz (IKA)

Na sudu u Parizu u ponedjeljak 14. veljače započelo je suđenje optuženima za terorizam i ubojstvo o. Jacquesa Hamela 2016. godine, izvijestio je Vatican News.

ČETVORICA OPTUŽENIKA

Pred sud su izišla trojica osumnjičenika Jean-Philippe Jean Louis, Farid Khelil i Yassine Sebaihia. Tužiteljstvo ih tereti da su bili upoznati s planom napada i podržavali ga. Optuženici su negirali optužbe, a njihovi su ih odvjetnici pak opisali kao „žrtvene jarce“.

Za poticanje na napad optužen je i Rachid Kassim, francuski regrut organizacije Islamske države. Njemu se sudi u odsutnosti iako je prema nekim informacijama ubijen u koalicijskom zračnom napadu u Iraku, međutim, njegova smrt nije službeno potvrđena.

UBOJSTVO SVEĆENIKA I TERORIZAM

Podsjećamo, 85-godišnjeg svećenika Jacquesa Hamela ubili su Adel Kermiche i Abdel-Malik Petitjean, obojica francuski državljani, prerezavši mu vrat za oltarom. Napad se dogodio Saint-Etienne-du-Rouvray, u blizini Rouena, 26. srpnja 2016., tijekom jutarnje mise. Napadači su ušli u crkvu neposredno nakon pričesti te ubili svećenika i teško ozlijedili još jednog taoca, a policija ih je ubila dok su pokušavali napustiti crkvu.

Prethodno su u jednoj videosnimci tvrdili da su pripadnici tzv. Islamske države koja na taj način uzvraća Francuskoj za napade na džihadiste u Siriji i Iraku. To je bio jedan u nizu terorističkih napada u Francuskoj koji su započeli masakrom u uredništvu satiričnih novina Charlie Hebdo u Parizu u siječnju 2015. U njima je ubijeno više od 250 osoba.

MONS. LEBRUN ZAGOVARA SVEOPĆE BRATSTVO

Na početak suđenja osumnjičenima za ubojstvo osvrnuo se nadbiskup Rouena mons. Dominique Lebrun. Izrazio je nadu da će se tako rasvijetliti jedan od najstrašnijih džihadističkih zločina u Francuskoj u posljednjih nekoliko godina. Također se nada da će to potaknuti bratske odnose između muslimana i kršćana u toj zemlji.

Istaknuo je da suđenje predstavlja važan korak u procesu žalovanja obitelji, ali je i podsjetnik da iznad i iza ljudske pravde postoji pravda Božjeg milosrđa.

Biskup Rouena rekao je da mjesna zajednica kao i ljudi u Francuskoj čuvaju sjećanje na o. Hamela u svojim srcima zajedno s brojnim hodočasnicima koji se dolaze moliti u njegovu crkvu i na njegov grob.

Upitan o odnosima s lokalnom muslimanskom zajednicom nakon ubojstva o. Hamela, nadbiskup Lebrun rekao je da je njegovo mučeništvo pružilo priliku da se ti odnosi prodube i da je potaknulo na zajedničko promišljanje o nasilju u religiji, sveopćem bratstvu i suživotu unatoč razlikama. „Potreban nam je dijalog da bismo otkrili kako živjeti zajedno i promicati Isusovu poruku sveopćeg bratstva“, rekao je.

BEATIFIKACIJA O. HAMELA

Ubrzo nakon ubojstva o. Jacquesa Hamela, papa Franjo ovlastio je Crkvu u Francuskoj da otvori proces beatifikacije, rekavši da je on „mučenik“.

Na misi koju je slavio u Domu sv. Marte 14. rujna 2016. Papa je rekao da je o. Hamelu prerezan vrat na križu, upravo dok je slavio Kristovu žrtvu na križu. „To je sotonska karakteristika progona“, rekao je. „Dao je svoj život za nas, dao je svoj život da ne bi zanijekao Isusa. Dao je svoj život u istoj Isusovoj žrtvi na oltaru, i odatle optužio začetnika progona: ‚Odlazi, Sotono!‘“, dodao je Sveti Otac.

Biskupijska faza procesa za beatifikaciju završena je u ožujku 2019. godine, a prikupljene dokumente trenutno pregledava Kongregacija za proglašenje blaženih i svetih koja treba utvrditi je li o. Hamel ubijen „in odium fidei“ – iz mržnje prema vjeri, objavio je Vatican News.