Budi dio naše mreže
Izbornik

Počeo lipanjski susret Vijeća kardinala s papom

Vatikan (IKA)

Sastanak Vijeća kardinalā s Papom počeo je u ponedjeljak 17. lipnja, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice, a prenosi Vatican News.

To je treći susret ove godine, nakon onih održanih u veljači i travnju.

Travanjski sastanak

U središtu posljednjega zasjedanja u travnju, bila je provedba apostolske konstitucije Praedicate evangelium u biskupijskim kurijama, ratni scenariji na različitim krajevima svijeta, osobito na Bliskom istoku i u Ukrajini, u nadi pape Franje i kardinala da će se uložiti veći napori usmjereni na pronalaženje putova pregovora i mira. Članovi Vijeća su na prethodnim susretima razgovarali također o ulozi žene u Crkvi te poslušali razmišljanja dviju žena, sestre Regine da Costa Pedro i profesorice Stelle Morra.

Novi sastav skupine C9

Vijeće kardinala, nakon što je Papa obnovio to tijelo 7. ožujka 2023., čine kardinali Pietro Parolin, državni tajnik; Fernando Vérgez Alzaga, predsjednik Papinskoga povjerenstva za Državu Grad Vatikan i Uprave Države Grada Vatikana; Fridolin Ambongo Besungu, nadbiskup Kinshase; Oswald Gracias, nadbiskup Bombaja; Seán Patrick O’Malley, nadbiskup Bostona; Juan José Omella Omella, nadbiskup Barcelone; Gérald Lacroix, nadbiskup Quebeca; Jean-Claude Hollerich, nadbiskup Luksemburga; te Sérgio da Rocha, nadbiskup San Salvadora de Bahia. Tajnik je monsinjor Marco Mellino, naslovni biskup Cresime. Prvi susret novoga sastava skupine C9 održan je 24. travnja ove godine.

Ustanovljenje Vijeća kardinala

Vijeće je ustanovio papa Franjo kirografom od 28. rujna 2013. sa zadaćom da mu pomaže u upravljanju općom Crkvom i da razmotri projekt reforme Rimske kurije, koja se provodi u skladu s novom apostolskom konstitucijom Praedicate Evangelium, objavljenom 19. ožujka 2022. godine. Prvi sastanak skupine C9 održan je 1. listopada 2013. godine.