Budi dio naše mreže
Izbornik

Početak ljetnog semestra i zahvala za život i služenje s. Štefanije Županec i sestara milosrdnica u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu

Zagreb (IKA/TU)

Članovi zajednice Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu su na početku ljetnog semestra, u nedjelju 25. veljače 2024. imali uvodni susret s rektorom, a euharistijskim slavljem i ručkom su proslavili 80. rođendan s. M. Štefanije Županec te zahvalili za prisutnost i djelovanje sestara milosrdnica u zagrebačkoj bogosloviji, izvijestilo je Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište.

Tijekom uvodnog susreta bogoslova s rektorom istaknute su osnovne smjernice za bogoslovsku formaciju u nadolazećem razdoblju. Rektor preč. Željko Faltak je potaknuo na promišljanje o vlastitom razvoju tijekom zimskog semestra te je bogoslove potaknuo da odgovorno pristupe vlastitoj ljudskoj, kršćanskoj, intelektualnoj i svećeničkoj izgradnji.

Nakon susreta članovi bogoslovne zajednice su u bogoslovskoj kapeli Presvetog Srca Isusova u zajedništvu s predstavnicama provincijalne i vrhovne uprave sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog te djelatnicima i vanjskim suradnicima bogoslovije sudjelovali u euharistijskom slavlju. Misom se proslavio 80. rođendan s. Štefanije, koja 10 godina služi u zagrebačkoj bogosloviji, a to je bio povod za zahvalu za dugogodišnju prisutnost sestara milosrdnica u bogosloviji. Euharistiju je predvodio rektor preč. Željko Faltak, a koncelebrirali su odgojitelji i duhovnici bogoslovije te preč. Ivan Lukić i vlč. Tone Dular, svećenik biskupije Novo Mesto u Sloveniji.

U slavlju je Gospodinu izrečena zahvala za sva dobročinstva koja je darovao bogoslovnoj zajednici po životu i djelovanju s. Štefanije. U propovijedi je rektor objasnio kako se kroz Abrahamovu kušnju i Isusovo preobraženje može vidjeti stvarnost Božje darovanosti u vremenu. Propovjednik je istaknuo da Bog kuša Abrahamovu posvećenost koja se očekuje i od vjernika te koju se može vidjeti u životu i djelovanju sestre Štefanije, ali i drugih sestara redovnica.

Zajedništvo euharistijskog stola nastavljeno je ručkom za vrijeme kojega je rektor zahvalio s. Štefaniji i svim sestrama milosrdnicama za prisutnost i služenje u bogoslovnoj zajednici. Na ručku su bogoslovi sestri predali prigodni poklon te istaknuli sestrino tiho i ponizno služenje.

Također je u proslavi naglašena važnost molitve za nova redovnička zvanja, osobito u Družbi sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog. Sestre milosrdnice djeluju u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu od 1. siječnja 1882., a trenutačno u zagrebačkoj bogosloviji žive četiri sestre, izvijestilo je Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište.