Budi dio naše mreže
Izbornik

Pohod groblju Campo Verano svećenika-studenata Zavoda sv. Jeronima

Rim (IKA)

Svećenici-studenti prve godine Papinskog hrvatskog Zavoda sv. Jeronima zajedno s rektorom vlč. Markom Đurinom te vicerektorom vlč. Markom Škrabom, pohodili su na svetkovinu Svih svetih, u nedjelju 1. studenoga, ususret spomenu svih vjernih pokojnika – Dušnom danu, groblje Campo Verano.

S obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju, u molitvi nije sudjelovala cjelokupna zavodska zajednica, već samo svećenici-studenti prve godine te predstavnice hrvatskih redovnica koje službu vrše u Rimu.

Prva postaja zajedničkog molitvenog pohoda bila je zavodska grobnica koja datira iz 1859., u kojoj su pokopani mnogi istaknuti hrvatski svećenici. Nakon zajedničke molitve krunice Blažene Djevice Marije kojom je započeo molitveni susret, Službu riječi uz zavodski grob predvodio je rektor vlč. Marko Đurin.

Pozivajući na molitvu za sve koji su kroz gotovo šest stotina godina bili članovi hrvatske rimske zajednice, u nagovoru kojeg je izgovorio u sklopu Službe riječi, vlč. Đurin istaknuo je lik sveca kojem su se tijekom prošlosti, a kojem se i danas utječu svi članovi hrvatske rimske zajednice – lik svetog Jeronima, budući da još uvijek traje godina proslave 1600. obljetnice njegove smrti.

Tako se vlč. Marko, u nagovoru, između ostalog, poslužio riječima koje je, osvrćući se na lik sv. Jeronima, u svom Apostolskom pismu Scripturae Sacrae Affettus uputio papa Franjo. Pritom je pred okupljenima istaknuo kako papine riječi te lik sv. Jeronima, doista mogu biti poticaj, bilo članovima Zavoda, bilo redovničkih zajednica, na razvoj svijesti o potrebi temeljitog osluškivanja i upoznavanja Božje riječi, ali i o potrebi rasta u dvjema karakteristikama koje osvjetljavaju život i djelo sv. Jeronima: u potpunoj posvećenosti Bogu te u trajnoj posvećenosti studiju s ciljem što boljeg upoznavanja Krista.

Nakon Službe riječi, svi okupljeni uputili su se prema grobu u kojem su do prije nekoliko godina bili pohranjeni posmrtni ostaci sluge Božjeg brata Bonifacija Ivana Pavletića, a naposlijetku uputili su se i prema zajedničkoj grobnici Sestara milosrdnica te sestara Družbe kćeri milosrđa gdje je također održana prigodna molitva. Na završetku molitvenog pohoda, prije povratka u Zavod te početka večernje mise u Hrvatskoj crkvi svetog Jeronima, svi prisutni navratili su u ranokršćansku baziliku svetog Lovre izvan zidina.