Budi dio naše mreže
Izbornik

Pokorničko bogoslužje i sakrament pomirenja u crkvi svete Bernardice

Lurd (IKA)

U sklopu 30. vojno-redarstvenog hodočašća u Lurd, hodočasnici su u četvrtak, 23. svibnja u popodnevnim satima nazočili pokorničkom bogoslužju u crkvi sv. Bernardice u Lurdu, izvijestio je Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj.

Bogoslužje je predvodio vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan. U svjetlu Božje Riječi (Izl 20,1-17; Mk 12,28-34) biskup je održao kratki nagovor kao ispit savjesti i kao priprava za pristupanje sakramentu pomirenja.

Biskup Bogdan u nagovoru je istaknuo kako je u središtu vjere ljubav. „Naime, kada Isusa upitaše koja je zapovijed u Zakonu najveća, on im je dao zapovijed ljubavi: ‘Prva je: Slušaj, Izraele, Gospodin Bog naš Gospodin je jedini. Zato ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svojega, i iz sve duše svoje, i iz svega uma svoga, i iz sve snage svoje! Druga je: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. Nema druge zapovijedi veće od tih.’ (Mk 12, 29-31) Bog – Isus Krist – savršeno je izvršio ovu zapovijed. On je došao na svijet iz ljubavi prema čovjeku i završio je svoj život na ovome svijetu iz ljubavi darujući ga za druge – na Golgoti, na drvetu križa. Sve što je činio – činio je za druge: ‘Umro je za nas, trpio je za nas, dobro je činio za nas…’“, naglasio je biskup.

Mons. Bogdan je potom pojasnio važnost sakramenta pomirenja. Istaknuo je kako je taj sakrament važan za duhovno zdravlje jednako kao i higijena za fizičko zdravlje jer upravo sakrament ispovijedi čisti nutrinu od duhovne nečistoće. Biskup je osobito naglasio kako u ispovijedi sudjeluju ne samo penitent i ispovjednik, nego je uvijek među njima prisutan i Bog. „Bog te u sakramentu svete ispovijedi prima, prihvaća, grli i pere dušu, i prašta grijehe. Braćo i sestre, naš Bog je Bog ljubavi. Nema grijeha kojega Bog ne može i ne želi oprostiti ako se mi za njega iskreno kajemo“, rekao je vojni ordinarij.

Kako bi pomogao hodočasnicima ispitati vlastitu savjest, biskup je u nastavku nagovora kazao nešto i o svakoj od deset Božjih zapovijedi.

Nakon pokorničkog bogoslužja, hodočasnici su pristupili sakramentu pomirenja.