Budi dio naše mreže
Izbornik

Pokrenut postupak proglašenja blaženom Marie Theresie Batthyány-Strattmann

Novigrad (IKA)

Točno dvadeset godina nakon proglašenja blaženim austrijsko-mađarskog „liječnika siromašnih“ Ladislava (Lászla) Batthyány-Strattmanna, Crkva je pokrenula postupak proglašenja blaženom i njegove supruge Marie Theresie, izvijestio je Kathpress.

Označujući početak postupka beatifikacije, biskupi dviju susjednih dijeceza u Austriji i Mađarskoj, željezanski biskup Egidije Živković i subotištanski biskup János Székely u nedjelju 19. ožujka zajedno su slavili liturgiju u bazilici u Novigradu u Gradišću, u kojoj se nalazi grobnica obitelji Batthyány-Strattmann. Na misi su sudjelovali i članovi obitelji.

„Blaženi Ladislav i njegova supruga Maria Theresia Coreth bili su vidioci. Otvorili su oči mnogima i za Boga“, rekao je biskup Živković na misi koju je prenosila televizija u Austriji i Njemačkoj.

Biskup Székely dodao je kako je Batthyány-Strattmann kao liječnik susretao Krista „u bolesnima, liječio ih je naporno i nesebično“. Njegovo samootkrivanje i hod životnim putem svetosti dogodilo se u prvom redu zahvaljujući njegovoj sjajnoj supruzi, ustvrdio je, hvaleći dobrotu, suosjećajnost, vedrinu i duboku vjeru koja je krasila Mariu Theresiu.

Supružnici Batthyány-Strattmann bili su „primjeri u vjeri, u bračnoj ljubavi, u prihvaćanju blagoslova djecom i u potpori siromašnima“, ustvrdio je subotištanski biskup, napomenuvši kako su već pri beatifikaciji Batthyány-Strattmanna prije dvadeset godina mnogi rekli: „Šteta što nisu zajedno proglašeni blaženima.“

Bl. Ladislav Batthyány-Strattmann (1870. – 1931.) bio je liječnik iz stare mađarske plemićke obitelji. U bolnicama što ih je osnovao u Austriji i Mađarskoj mnogim je pacijentima besplatno liječio sivu mrenu, a najsiromašnijima je čak davao novac. Već za života čašćen je kao svetac. Sveti papa Ivan Pavao II. proglasio ga je 23. ožujka 2003. blaženim.

Maria Theresia Coreth (1876. – 1951.), žena koju je krasila duboka vjera, udala se za njega 1898. u Beču. Zajedno su imali trinaestoro djece.

„Hrabro je prihvatila svoju djecu, osnivala dječje vrtiće, organizirala potporu za najsiromašnije obitelji u Gijecima i Kirmiedu i pomagala mužu u njegovu liječničkom pozivu“, rekao je biskup Székely, koji je nedavno objavio njezinu biografiju na mađarskom jeziku. Ispripovjedio je kako je za bl. Ladislava susret s njegovom budućom suprugom predstavljao veliku životnu prekretnicu. „Zahvaljujući svojoj sjajnoj supruzi započeo je put svetosti, a život mu je postao pun ljubavi i tako plodan“, rekao je.

U prvoj, dijecezanskoj fazi postupka beatifikacije, skupljaju se informacije o osobi, njegovoj biografiji i djelovanju, nakon čega slijedi provjera u Rimu.

Planirano je da papa Franjo tijekom apostolskog putovanja u Mađarsku krajem travnja u Budimpešti posjeti katolički Institut Batthyány-Strattmann koji obuhvaća dječji vrtić, školu i internat i ondje se susretne djecu s problemima s vidom i intelektualnim teškoćama.