Budi dio naše mreže
Izbornik

Poreč: Biskupska katedra spremna s novim grbom

Poreč (IKA)

U porečkoj katedrali sve je spremno za uvođenje u službu novoga biskupa. U subotu, 18. ožujka na početku svečanog misnog slavlja koje će početi u 11 sati, mons. Ivan Štironja preuzeti će službu biskupa ordinarija te će tako postati 12. porečki i pulski biskup.

Taj se naziv – porečki i pulski biskup, koristi od 1828. godine. Prvi je porečki i pulski biskup bio Antonio Peteani. Prije toga povijest pamti 72 porečka biskupa i 84 pulska biskupa.

Prije početka mise, tumačenjem obreda Uvođenja u službu novoga biskupa te prigodnim pozdravima okupljenima će se obratiti sudski vikar, vicepostulator u kauzi za kanonizaciju bl. Miroslava Bulešića preč. Ilija Jakovljević.

Nakon svečane ulazne procesije, na početku će se okupljenima obratiti apostolski upravitelj Porečke i Pulske biskupije, zagrebački nadbiskup koadjutor Dražen Kutleša.

Uslijedit će pokazivanje i čitanje bule. Potom će apostolski upravitelj predati mons. Štironji biskupski štap, znak pastirske službe. Mons. Štironja će tada prvi put sjesti na katedru porečkih biskupa, koja označava naučiteljsku službu biskupa, a koja je za tu prigodu urešena njegovim grbom.

Za to će se vrijeme pjevati pjesma „Bog je ljubav“, geslo biskupa Štironje.

Pjevanje svečane mise Uvođenja u službu predvodit će pjevači iz više istarskih župnih zborova, zborom će ravnati Aleksandra Orbanić, voditeljica Župnog zbora sv. Mihovila u Žminju, uz instrumentalnu pratnju Nele Božac.

Na kraju misnoga slavlja, u ime biskupa Riječke metropolije, okupljenima će se obratiti riječki nadbiskup i metropolit Mate Uzinić. U ime svećenika redovnika, redovnica, bogoslova i vjeroučitelja Porečke i Pulske biskupije riječ će uputiti mons. Sergije Jelenić, kancelar Porečke i Pulske biskupije. U ime vjernika laika Porečke i Pulske biskupije dobrodošlicu novome biskupu izreći će prof. dr. sc. Sandra Krtalić, pojasnio je između ostalog, za emisiju Aktualno na HKR-u glavni ceremonijar, župnik pulske katedrale vlč. Rikard Lekaj.

Na svečanosti se očekuje tridesetak nadbiskupa i biskupa, stotinjak svećenika, a osim rodbine i prijatelja novoga biskupa, svečanosti će nazočiti i brojni predstavnici civilnih vlasti kao i čelne osobe svih važnijih institucija s područja Istarske županije.

U katedrali će biti kamere Tv Nove iz Pule, a prijenos će preuzeti HKR, Laudato TV te brojni drugi mediji i internetski portali.