Budi dio naše mreže
Izbornik

Posljednji dan Papina pokorničkoga hodočašća

Quebec (IKA)

Susretom s mladima i starijima u Iqaluitu u petak 29. srpnja završava 37. inozemno putovanje pape Franje pod geslom "Hodimo zajedno", prenosi Vatican News.

Šesti i posljednji dan boravka pape Franje u Kanadi započeo je privatnom misom slavljenom u Nadbiskupskom dvoru u Quèbecu i privatnim susretom s članovima Družbe Isusove prisutne u Kanadi, obnavljajući tako ono što je već postalo tradicija svakog apostolskog putovanja.

300 kilometara od Arktičkoga kruga

Prvi javni susret dana bit će s izaslanstvom autohtonih naroda prisutnih u Quèbecu, koje će primiti u sjedištu nadbiskupije. Potom će Papa otići u međunarodnu zračnu luku s koje će poletjeti prema Iqaluitu, glavnom središtu kanadskoga teritorija Nunavuta. Tamo će, samo 300 kilometara južno od Sjevernoga polarnog kruga, Rimski biskup stići u 15 sati i 50 minuta. U tom je gradu 1993. godine potpisan Nunavut Land Claims Agreement, najveći sporazum o zemljišnim zahtjevima starosjedilaca u kanadskoj povijesti. Osim toga, u tom gradu živi najbrojnija zajednica Inuita, njih oko 3900. Riječ je o autohtonom stanovništvu s obala Američkoga kontinenta, raspoređenom od Grenlanda do Aljaske, a prisutnom i u Aziji, te na vrhu Čukotskoga poluotoka u Sibiru.

Drama bivših rezidencijalnih škola

Papa će posjetiti osnovnu školu Nakasuk gdje će se privatno susresti s preživjelima rezidencijalnih škola, odnosno instituta koje je Vlada, uz malo sredstava, povjerila mjesnim kršćanskim Crkvama, među kojima i Katoličkoj. U tim se ustanovama dogodila jedna od najdramatičnijih stranica povijesti tog stanovništva s procesom prisilne asimilacije djece oduzete njihovim autohtonim zajednicama i prisiljene asimilirati se u novu zapadnu kulturu. Prema izvještaju Povjerenstva za istinu i pomirenje, objavljenom 2015. godine, više od 3000 maloljetnika umrlo je od bolesti, neishranjenosti i zlostavljanja u razdoblju od oko stotinu godina nakon ustanovljenja tih škola 1883. godine.

Mladi i starije osobe zajedno

Neki će učenici bivših rezidencijalnih škola imati mogućnost uputiti nekoliko pitanja papi Franji koji je ovih dana u više navrata molio oproštenje za te, još uvijek svježe i bolne rane. Poslije će se, u 17 sati, na trgu ispred škole održati susret s mladima i starijim osobama, uz tradicionalne plesove, pjesme i glazbu.

Za završni je čin tih intenzivnih dana koje je rimski biskup proveo na kanadskom tlu, u 18 sati i 15 minuta predviđena svečanost ispraćaja u međunarodnoj zračnoj luci u Iqaluitu. Tridesetak minuta poslije, zrakoplov, u kojemu će papa Franjo odgovarati na pitanja novinara, krenut će prema Rimu kamo bi trebao stići sutra, 30. srpnja, oko 8 sati.