Budi dio naše mreže
Izbornik

Posljednji dan posjeta u Maputu Papa posjetio oboljele od AIDS-a

Maputo (IKA)

Papa Franjo posjetio je u petak 6. rujna bolnicu u Zimpetu u kojoj se liječe zaraženi HIV-om i oboljeli od AIDS-a te se privatno susreo s dvadesetak pacijenata.

U kratkom nagovoru zahvalio je djelatnicima te ustanove u predgrađu Maputa na njihovu nesebičnom zauzimanju koje često nadilazi puku medicinsku uslugu i ne podliježu napasti „da se ionako ništa ne može učiniti“. Vjera nas potiče na skrb za bolesne – ljubaznom naklonošću koja drugoga poštuje kao osobu i vraća mu dostojanstvo, istaknuo je Papa. U 40-minutnom susretu djelatnici centra izvijestili su ga o svom radu i iskustvima, prenosi Vatican News. 

Zatim se zadržao u privatnom razgovoru s dvadesetak pacijenata te bolnice obnovljene i proširene u ljeto 2018. koja skrbi za oko 2000 pacijenata, uglavnom žena i djece, a financira se međunarodnim donacijama. Centar je nastao iz tzv. Dream (Disease Relief through Excellent and Advanced Means) projekta Zajednice sv. Egidija započetoga godine 2002. Istodobno se u tim centrima diljem zemlja nudi školovanje i savjetovanje o pitanjima HIV/AIDS-a.

Papa se zatim uputio na stadion u tom predgrađu gdje slavi misu s više desetaka tisuća okupljenih hodočasnika. Nakon mise slijedi oproštajna svečanost u zračnoj luci Maputo i odlazak na Madagaskar.

Ključne riječi:
bolnica misa Papa zimpeto