Budi dio naše mreže
Izbornik

Posvećena župna crkva u Ulicama

Ulice (IKA)

Vrhbosanski nadbiskup metropolit Tomo Vukšić predvodio je u nedjelju 7. kolovoza svečano misno slavlje u Župi Rođenja Blažene Djevice Marije u Ulicama kod Brčkog, tijekom kojega je posvetio župnu crkvu, prenosi nedjelja.ba.

U koncelebraciji s nadbiskupom bilo je 15-ak svećenika među kojima i domaći župnik fra Martin Antunović, brčanski dekan preč. Damir Ivanović, gvardijan plehanskog samostana fra Anto Tomas.

Na početku se okupljenima obratio župnik Antunović koji je podsjetio kako se ta župa ubraja u one koje su puno pretrpjele u posljednjem ratu. „Naša je crkva, zajedno s nama ponižena i porušena. Naša srca, naše duše i ruke sklopljene na molitvu, čekale su ovaj sretni dan i sanjale današnje dosanjane snove. Na početku današnjega velikog slavlja: posvete uličke župne crkve i oltara, zajedno sa svojim župljanima i svećenicima suradnicima, župnim vikarima fra Petrom Matanovićem i fra Pejom Oršolićem, srdačno Vas pozdravljam gospodine nadbiskupe: Dobro nam došli! Kao znak zahvalnosti za Vaš dolazak i znak dobrodošlice, primite buket cvijeća, što će Vam uručiti predstavnica naših mladih“, kazao je župnik, te uputio pozdrave i riječi zahvale okupljenima.

Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenoga Evanđelja, vrhbosanski nadbiskup uputio je propovijed. Napomenuo je kako je glavna i jedina poruka cijelog tog događaja da je to hram Božji. „U ovom hramu vi ste hram Božji jer u vama je Duh Sveti. Ovaj hram ima svrhu, ima svoje opravdanje i uslužuje upravo vas – i ne samo vas – sa zadaćom da budete i da budemo hram Božji; mjesto u kojemu zauvijek stanuje Duh Božji“, posvijestio je mons. Vukšić.

„Dragi vjernici, danas smo okupljeni ovdje na slavlju euharistije ali također i da posvetimo oltar i ovaj sveti prostor u kojemu će po sakramentu svoga Tijela i svoje Krvi i po Riječi Božjoj na osobit način biti prisutan Krist Gospodin, naš Spasitelj i Otkupitelj. U svaki oltar koji se posvećuje (…) ugrađuju se moći nekoga od svetaca. Tako ćemo i mi danas učiniti (…) Te moći, od najranijih vremena, ugrađuju se u oltare na kojima se slavi Boga s jasnom porukom – da Krist Gospodin, Žrtva i Svetost, pisano velikim slovom, se događa i prisutan je samo tamo gdje se dogodio i ostvario živi hram Božji“, naglasio je nadbiskup Vukšić, među ostalim.

Nakon homilije i Vjerovanja uslijedilo je moljenje litanija Svih svetih, a zatim sam obred posvećivanja crkve pri čemu su u oltar najprije pohranjene moći sv. Odilona, opata.

Na kraju misnog slavlja zahvalnim riječima obratio se župnik fra Martin. „Drago mi je da na kraju ove svečanosti možemo reći: Bogu hvala; reći našem nadbiskupu hvala, našim župljanima i dobročiniteljima hvala. Nakon 15 godina čekanja i 10 godina obnavljanja uspjeli smo dovršiti ovu našu prelijepu crkvu. Želim zahvaliti projektantima Juri i Ani Pranjić koji su ponudili prikladno rješenje obnove ove crkve, koje se pokazalo uspješnim“, kazao je župnik te naveo osobe koje su sudjelovale i pojedinosti glede same gradnje, opremanja i uređivanja ovog sakralnog prostora.

Uslijedilo je uručivanje darova i zahvalnica, a druženje nakon mise nastavljeno je tijekom zajedničkog ručka. Župna zajednica se za slavlje pripremala trodnevnicom od 4. do 6. kolovoza, a misna slavlja s početkom u 18 sati predvodili su bivši župnici.

Župu čija je nova crkva sagrađena na temeljima u Domovinskom ratu porušene stare župne crkve, posjetila je i ekipa Nedjelje te snimila prigodnu reportažu koju možete pogledati ovdje.