Budi dio naše mreže
Izbornik

Potpisan ugovor o gradnji crkve u Srbu

Gospić (IKA)

Ugovor između Gospićko-senjske biskupije i građevinskog poduzeća G.P.V. Građenje d. o. o. iz Gospića o gradnji crkve u Srbu potpisan je 26. svibnja 2023. u zgradi Biskupskog ordinarijata u Gospiću.

Gospićko-senjska biskupija, potaknuta vjernicima katolicima iz Srba, koji su 1995. kao izbjeglice doselili iz Bosne i Hercegovine, pokrenula je projekt izgradnje kapelice u Srbu za njihove vjerske i sakramentalne potrebe. Sada se misa služi u dvorani Hrvatske pošte. Biskupija je kupila zemljište u Srbu gdje će se graditi buduća kapela.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi, 470 954.78 eura s PDV-om. Rok za izvođenje radova je 15 mjeseci od dana potpisivanja ugovora.

Prema projektu poduzeća MPV d. o. o. iz Zagreba, uz crkvu se, u podrumskom dijelu nalazi dvorana za pastoralne susrete koja će služiti i za društvena događanja.

Izgradnjom crkve prognani vjernici iz Bosne i Hercegovine, nastanjeni u Srbu, dobit će doličan bogoslužni prostor za vjerske potrebe.

Povijesno mjesto Srb pripada župi Boričevac koja je u Drugomu svjetskom ratu, u proljeće 1941. pretrpjela velika ljudska i materijalna stradanja i razaranja. Njihove kuće, crkva i župni stan su spaljeni i razoreni. Svi vjernici katolici, njih oko dvije tisuće, morali su napustiti svoja stoljetna ognjišta, a njihovi potomci do danas nisu ostvarili pravo povratka. Mještani sela Ivezići, njih 37, nisu se uspjeli spasiti, svi su pobijeni i bačeni u jamu, kod Brotnje, na Dabinu vrhu. Godine 2017. izvršena je njihova ekshumacija i pokopani su na katoličkom groblju u Boričevcu.

Gospićko-senjska biskupija poziva sve vjernike i ljude dobre volje da se molitvom i donacijom prema svojim mogućnostima uključe u ostvarenje projekta, na duhovnu dobrobit tamošnjeg malobrojnog Božjeg puka.

Prilog se može uplatiti na žiro-račun:

GOSPIĆKO SENJSKA BISKUPIJA – EKONOMAT
Senjskih žrtava 36, 5300 Gospić
HR 78 2340 0091 310310230, SWIFT PBZGHR 2X. (za gradnju crkve u Srbu),
s naznakom: Za gradnju crkve u Srbu.