Budi dio naše mreže
Izbornik

Potpisan Ugovor o nastavku gradnje nove zgrade samostana na Plehanu

Plehan (IKA)

U Franjevačkom samostanu sv. Marka Evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini na blagdan Rana sv. Franje Asiškog, u četvrtak 17. rujna, nakon slavlja mise u novoizgrađenoj crkvi, potpisan je Ugovor o nastavku gradnje nove zgrade samostana na Plehanu.

Prigodom potpisivanja ugovora, javnosti je predstavljena mrežna stranica, koja će poslužiti kao izvorište informacija o duhovnom i kulturnom programu u Franjevačkom vjersko-kulturnom središtu Plehanu.

Nasljedujući Krista po primjeru sv. Franje Asiškoga, poput 12 apostola, 12 svećenika slavilo je euharistiju, koju su, zajedno s okupljenim uzvanicima i pukom, prinijeli Gospodinu kao osobnu molitvu prije potpisivanja koje je uslijedio.

Misu je predslavio fra Drago Pranješ, gvardijan franjevačkog samostana i Župe sv. Franje Asiškog u Gučoj Gori. Prigodnu homiliji održao je domaći gvardijan fra Anto Tomas.

Svjestan kako mnogi u patnji, koja je sastavni dio našega života, često bježe u razne ovisnosti, fra Anto je posvijestio kako smo kao kršćani pozvani prihvatiti i nositi svoj križ sve do Božje volje.

„Sv. Franjo želio je u potpunosti živjeti i doživjeti težinu Kristova života, tražio je rane Isusove da bi osjetio Kristov križ i patnju i dobio je pet rana. Po njegovu primjeru i franjevci su naučili na patnju i križ. Pokazali su to kroz 800 godina djelovanja na prostorima Bosne i Hercegovine. Mi plehanski franjevci želimo dati mogućnost da se te rane ne produbljuju Molimo da u životu znamo razumjeti omjer križa i radosti i po tom omjeru živjeti lijepo i sretno kako je to živio i sv. Franjo. Učimo od Isusa po primjeru sv. Franje kako u potpunosti prihvatiti svoj križ. Pomozimo franjevcima koji žive i koji će živjeti na ovim prostorima da mogu nositi te rane, da se one ne produbljuju“, poručio je, među ostalim, gvardijan fra Anto.

Na završetku mise, uz kratki pozdrav, fra Anto Tomas najavio je kako je na adresi www.plehan.net otvorena mrežna stranica kojoj će za cilj biti promocija duhovno-kulturnog života u Franjevačkom vjersko-kulturnom središtu Plehan, kao i transparentnost svih nastojanja oko duhovne i materijalne gradnje Plahana.

Posebnost ovogodišnjem blagdanu Rana sv. Franje koja će se upisati u povijest Plehana zlatnim slovima, uz misu dalo je potpisivanje Ugovora o nastavku gradnje nove zgrade samostana za franjevce na Plehanu. Ugovor su potpisali, u ime izvođača radova, Anto Jurišić u ime tvrtke Starogradnja d.o.o. iz Odžaka, te fra Anto Tomas, gvardijan Franjevačkog samostana Plehan u ime investitora.

Svojim potpisima izvođači radova obvezali su se u vremenskom roku od 100 radnih dana izvršiti radove gradnje zgrade samostana, uključujući pokrivanje. Prema ugovoru, radovi su procijenjeni u vrijednosti 565 391.03 KM, a obveza investitora je da uz pomoć donatora prikupi potrebna sredstva za isplatu ugovora.

O važnosti ovog Ugovora, ne samo za Plehan nego za cjelokupnu društveno-kulturnu sliku u Bosanskoj Posavini, govori prisustvo vrha društveno političkih krugova iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Tako su uz povratnike i raseljene Plehančane te druge Posavljake potpisivanju Ugovora, kao i na misi nazočili prijatelji Plehana – predstavnici društveno-političkih vlasti i visoki dužnosnici: izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Goran Grlić-Radman, ministar vanjskih poslova i europskih integracija, dopredsjednik Republike Srpske Josip Jerković, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović, veleposlanik RH u BiH Ivan Sabolić, generalni konzul RH u BiH u Banjoj Luci Zoran Piličić, potom predsjednik Kluba Hrvata u Vijeću Naroda RS Ivo Mijić, načelnik općine Derventa Milorad Simić, predsjednik Općinskog vijeća Derventa Marijan Kljajić, zamjenik župana vukovarsko-srijemskog Josip Dabro, viši savjetnik vukovarsko-srijemskog župana Marinko Beljo, te članovi Odbora za obnovu Franjevačkog vjersko-kulturnog središta Plehan na čelu s predsjednikom Odbora Pavom Zubkom.

U prigodnom govoru gvardijan fra Anto Tomas zahvalio je Gospodinu i utemeljitelju njihova reda sv. Franji, što su ih učili nositi terete života i sretno i veselo živjeti. „Kao prijatelji franjevaca, od danas ste vi konfratri, odnosno oni koji trebaju brinuti o materijalnim dobrima samostana kako bi franjevci na Plehanu nastavili svoju misiju, činiti mir i dobro na što su se i zavjetovali“, poručio je nazočnima. Tom prigodom posebno je zahvalio Pavi Zubaku i Stipi Luciću, koji su sa Plehana, čijim je donacijama postavljen kamen u interijeru novosagrađene crkve, pozivajući sve prijatelje Plehana da slijedeći njihov primjer nastave podržavati gradnju Plehana i život franjevaca na Plehanu.

Izvođač radova Anto Jurišić nazočnima je predstavio projekt gradnje novoga samostana i zahvalio na ukazanom povjerenju. U ime Odbora za obnovu franjevačkog vjersko-kulturnog središta Plehan Pavo Zubak ukazao je na važnost izgradnje samostana te svima koji pomažu njegovu izgradnju zahvalio i posvijestio kako svojim pomaganjem šalju poruku Hrvatima u BiH da nisu sami.

Ministar Grlić-Radman zahvalio je franjevcima na svemu što čine za svoj narod. Posvijestio je kako je Hrvatska, i moralno i prema ustavu i kao potpisnica Deytonskog sporazuma, u obvezi pomoći Hrvatima u BiH. Iskazao je svoju radost na dosada učinjenom u obnovi Plehana, kao i nadu u mogući povratak Hrvata kako na Plehan tako i u druge krajeve BiH.

U ime Odbora iz Zagreba Milan Bešlić gvardijanu je za plehansku muzejsku zbirku darovao kip sv. Leopolda Mandića – djelo akademskog kipara Tomislava Kršanjavoga.

Kao znak sjećanja na ovaj događaj ministar Grlić-Radman Plehanu je darovao kip Svetoga Vlahe, zaštitnika Dubrovnika.

U ugodnom druženju uz zajednički ručak svoju zahvalu svim nazočnim prijateljima Plehana povratnicu su iskazali i kroz izvorne bosanske pjesme.