Budi dio naše mreže
Izbornik

Pozdravni govor novozaređenoga srijemskog biskupa koadjutora Fabijana Svaline

Srijemska Mitrovica (IKA)

Pozdravni govor koji je novozaređeni srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina izrekao na kraju euharistijskog slavlja s obredom biskupskog ređenja, na svetkovinu Krista Kralja svega stvorenja, u nedjelju 21. studenoga 2021., u katedrali sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici.

Preuzvišeni nadbiskupi i biskupi,
braćo svećenici, redovnici i redovnice, draga moja obitelji i rodbino,
braćo i sestre, dragi prijatelji!

Imenovavši me biskupom koadjutorom, rimski prvosvećenik papa Franjo me je uputio na službu u ovu drevnu Srijemsku biskupiju. Imenovanje baš za ovu biskupiju, koje sam sa zahvalnošću i poniznošću prihvatio kao svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, te današnje ređenje, za Crkvu su događaji puni duboke simbolike a za mene osobno mnoštva istančanih emocija. Radosno i otvorena srca te ispruženih ruku dolazim k vama, u ovu kršćansku metropolu, u mjesto gdje je pod palmom mučeništva u doba najvećih progona Dioklecijanova i Galerijeva vremena stasalo i ukorijenilo se prvo kršćanstvo. Srijemska biskupija od 4. stoljeća mjesto je snažne i nepokolebljive vjere, to je mjesto trijumfalnog kršćanskoga obrata i obraćenja. Ovdje je kršćanstvo predvođeno primjerom mučeništva svetih Irineja i njegova đakona Dimitrija postalo jednim od najsnažnijih kršćanskih biljega tadašnje Europe.

Osim kršćanske simbolike i tradicije, u ovome slavnom gradu i danas se, pa i u njegovu nazivu, zrcali kršćanski znamen. U ovaj grad i ovu biskupiju po uputi rimskoga prvosvećenika dolazim iskreno i predano – sa željom biti jedan od vas i živjeti među vama te da bih zajedno s vama bio dionik zajedništva, jedinstva, izgradnje, a nadam se i napretka. Jer povijest i tradicija, pa i duboka simbolika ovoga mjesta za kršćanski identitet, malo bi značili i bili bi sasvim nedostatni kada danas ne bismo svi zajedno učinili sve za postizanje tih vrijednosti. Kršćanske metropole poput ove oduvijek su bila sjecišta i stjecišta ljudi koji su složno živjeli ujedinjeni u različitosti, ali u istome kršćanskom duhu i identitetu. Svima zajedno zadaća nam je njegovati te graditi mostove među nama i ustrajati na onome što nas povezuje i ujedinjuje. Stoga vas molim da me upravo kao takvoga i s takvim namjerama te kao čovjeka koji vam dolazi otvorena srca primite u vaš dom. To je zalog našega opstanka i napretka na ovim prostorima.

Veličina nekog mjesta i njegova kršćanska odrednica danas se najbolje ogledaju u tome koliko mu je stalo i koliko mari za najslabijega i najranjivijega među nama te za potrebitoga. Iznad svega, naš se kršćanski identitet, obilježen mučeništvom, ogleda u Ljubavi, i to Ljubavi pisanoj velikim slovom, onoj uzvišenoj i samilosnoj Ljubavi Boga prema čovjeku koju su Grci označavali riječju agapè, a Rimljani i sveti Pavao caritas. Svoje poslanje na koje me u Srijemsku biskupiju šalje rimski prvosvećenik prvotno gledam kao Ljubav iznad svega. Bez nje, a posebno bez Ljubavi iskazane prema najranjivijemu i najpotrebitijemu, tj. prema najslabijemu među nama, sve je uzaludno – i povijest, i tradicija, i slava, i napredak te sve drugo prolazno i vremenito što krasi neko mjesto. Pozivam Vas da upravo Caritas – Ljubav bude smisao i glavni dionik našega zajedništva.

Zahvalan sam Bogu za dar života, po roditeljima Luci i Mirku, koji su mene i moju braću Dragu i Karla odgajali u vjeri i vjernosti Bogu i Crkvi. Pozdrav i zahvala svim članovima moje obitelji ovdje nazočnima, kao i onima koji nisu mogli nazočiti. Zahvalan sam svojim učiteljima, profesorima i odgojiteljima, a napose meni dragim osobama ujaku vlč. Vlatku Poljičaku, vlč. Josi Peraku kao i pokojnom duhovniku mons. Ivanu Šeši.

Duboko sam zahvalan svetom ocu papi Franji za povjerenu mi službu biskupa koadjutora te što me je po polaganju ruku glavnog zareditelja, a njegova bliskoga suradnika mons. P. R. Gallaghera uvrstio u red biskupa. U svemu ovome vidim znakove velike blizine Svetoga Oca za ove krajeve u kojima živi Katolička Crkva. Preuzvišeni nadbiskupe Gallagheru, zahvaljujem Vam na ovome činu biskupskoga ređenja, te Vas molim da moj pozdrav i zahvalu prenesete svetome ocu papi Franji od kojega molim apostolski blagoslov za sebe i vjerničku zajednicu u Srijemu. Pozdrav i Vašem suradniku i pratitelju mons. Januszu Stanislawu Blahowiaku, djelatniku Državnog Tajništva. Na poseban način pozdravljam apostolskog nuncija Luciana Surianija. Također pozdrav i mons. Giorgiu Lingui, apostolskom nunciju u Republici Hrvatskoj koji je danas s nama.

Biskupe Đuro, hvala Vam što me primate kao svojeg mlađeg brata. Trudit ću se zajedno s Vama, srijemskim biskupom i Vašim bogatim biskupskim iskustvom služiti na dobro ovog brojem malog stada, ali poviješću i značenjem velikog stada.

Na poseban način hvala za prošlu, sadašnju i buduću bratsku podršku nadbiskupu metropoliti Đuri. Nadbiskup osobno i Đakovačko-osječka nadbiskupija snažno stoje uz Srijemsku biskupiju. Poštovanom i meni dragom nadbiskupu u miru Marinu hvala za podršku i pouku na svim mojim dosadašnjim svećeničkim koracima. Uz Vas sam mnogo naučio i dobio u brojnim službama koje ste mi povjeravali. Vaša nazočnost danas u ovom obredu mog biskupskog ređenja mnogo mi znači.

Otkako sam postao svećenik – skoro četvrt stoljeća, pratim nastajanje i razvoj susjedne Požeške biskupije. Zadivljujuće je promatrati njezin duhovni rast i zalaganje vjernika pod vodstvom njihova pastira. Biskupe Antune, vaš primjer zauzetog pastoralnog služenja, napose u izgrađivanju ekumenskih odnosa, dragocjen mi je izvor inspiracije. Nadam se da ću, poučen tim iskustvom, i ja ovdje uspješno graditi mostove zajedništva i raditi na dobro svega naroda Božjega.

Ovoliko veliki broj okupljenih nadbiskupa i biskupa, članova različitih Biskupskih konferencija znak je podrške ovoj s jedne strane drevnoj, a s druge strane tako maloj Srijemskoj biskupiji i vjerničkoj zajednici u dragom nam Srijemu. Poseban pozdrav predsjednicima konferencija: mons. Želimiru Puljiću, mons. Ladislavu Nemetu, kao i potpredsjedniku nadbiskupu koadjutoru Tomi Vukšiću. Draga braćo nadbiskupi i biskupi, hvala vam za podršku molitvenu i materijalnu. Preporučam i dalje ovu srijemsku Crkvu vašoj pažnji i domišljatoj ljubavi da nikada ne ostane bez prikladnih čimbenika za spas duša. Pozdrav i generalnim tajnicima Krunoslavu Novaku i Robertu Plastyku.

Unatoč tolikim zaprekama pandemijske krize, okupio se i značajan broj svećenika i redovnika, mnogopoštovanih provincijala iz brojnih nadbiskupija i biskupija i redovničkih zajednica iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, Makedonije i drugih krajeva. Hvala vam svima za molitvu i prisutnost. Znak je to naše povezanosti u proteklim vremenima za ona koja slijede. Pozdravljam nazočne časne sestre: s. Jelenu Lončar, ravnateljicu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, s. Faustinu Kovačević, ravnateljicu Caritasa Riječke nadbiskupije te domaće sestre s. Lucu, Leopoldinu, Luciju, Mariju Ivanu i s. Esteru na čelu s časnom majkom Milosrdnih sestra svetoga Križa s. Valerijom Široki i ostale prisutne redovnice.

Jedna od simbola utkanih u moj biskupski grb je i most sa zaglavnim kamenom Kristom Gospodinom. Most je simbol povezivanja, ujedinjavanja. Radostan sam što danas u ovom slavlju mogu pozdraviti visoke predstavnike Srpske pravoslavne Crkve i to preosvećenog gospodina gospodina Irineja, episkopa bačkog kao i njegova vikarnog episkopa gospodina Damaskina kao i druge članove pratnje. Pozdrav i izaslaniku srijemskoga vladike Vasilija visoko prečasnom gospodinu protosiđelu Kleopi Stefanoviću. Pozdravljam i sve nazočne pravoslavne vjernike.

Pozdrave upućujem i nositeljima civilnih vlasti:

gosp. Branislavu Nedimoviću, potpredsjedniku Vlade Republike Srbije i ministru poljoprivrede,

poštovanoj gospođi Nini Obuljen Koržinek, ministrici kulture u Vladi RH, predsjednici Komisije za odnose s vjerskim zajednicama te izaslanici Predsjednika Vlade RH gospodina Plenkovića,

zatim gospodinu Ištvanu Pastoru, predsjedniku Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine,

gradonačelnici Sremske Mitrovice gospođi Svetlani Milovanović i predsjedniku Skupštine Grada gospodinu Iliji Nediću,

gospodinu Damiru Dekaniću, županu Vukovarsko-srijemske županije,

gospođi Antoniji Jozić, županici Požeško-slavonske županije,

izaslanicima opština Inđije i Sremskih Karlovaca te načelnicima općina Đakovačka Satnica, Tovarnik i Stari Jankovci.

Među nama pozdravljam i predstavnika Veleposlanstva Republike Hrvatske gospodina Stjepana Glasa, opunomoćenog ministra u veleposlanstvu RH u Republici Srbiji te gospodina Velimira Plešu, generalnog konzula iz Subotice.

Pozdravljam gosp. dr. Milana Bošnjaka iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i gosp. Ivana Zebu, voditelja službe za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu.

Pozdrav predstavnicima Mađarske nacionalne manjine: Predsjedniku nacionalnog savjeta gosp. Jeneu Hajnalu i gđi Aniki Jeras, predsjednici izvršnog odbora nacionalnog savjeta.

Također, pozdrave upućujem gospodinu Atili Juhasu, državnom sekretaru ministarstva saobraćaja, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije,

u ime predsjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća nazočnom gosp. Lazaru Cvijinu, predsjedniku izvršnog odbora nacionalnog vijeća,

u ime predsjednika nacionalnog savjeta Njemačkog nacionalnog vijeća nazočnoj gospođi Andrijani Bauer Živković,

gospodinu dr. Vladimiru Roganoviću, direktoru Uprave za suradnju s Crkvama i vjerskim zajednicama u Ministarstvu pravde Republike Srbije, sa suradnicima: gosp. dr. Markom Nikolićem i gosp. Gavrilom Grbanom,

gospodinu Tomislavu Žigmanovu, predsjedniku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i ravnatelju Zavoda kulture vojvođanskih Hrvata,

gospodinu Ljubiši Šulaji, direktoru Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Sremske Mitrovice,

i prof. dr. Željku Tanjiću, rektoru Hrvatskoga katoličkog sveučilišta te svim ostalim djelatnicima u kulturi i prosvjeti.

Posebno pozdravljam svećenike djelatne pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji s kojima sam surađivao i do sada zajedno živio: nacionalnog ravnatelja Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. dr. Tomislava Markića, predstojnika Nacionalnog katehetskog ureda mons. prof. dr. Ivicu Pažina i ekonoma vlč. Šimuna Šindiju, kao i sve djelatnike ureda i ustanova HBK te napose Hrvatskoga Caritasa i Hrvatske katoličke mreže.

Zahvaljujem katedralnom zboru sv. Cecilije ovdje u Srijemskoj Mitrovici na čelu sa s. Cecilijom, kao i članovima katedralnog zbora iz Đakova na čelu s maestrom Ivanom Andrićem. Hvala ravnatelju ceremonija prelatu mons. Luki Strgaru, kao i asistenciji i bogoslovima koji su ovo slavlje biskupskoga ređenja učinili svečanijim. Pri kraju, hvala braći svećenicima i drugim brojnim suradnicima na organizaciji ovoga slavlja na čelu s prelatom mons. Eduardom Španovićem, generalnim vikarom i mitrovačkim župnikom. Hvala i vlč. Tomislavu Hačku, vlč. Domagoju Lackoviću, vlč. Ivici Zrnu, vlč. Ivanu Rajkoviću u zauzetosti oko pripreme ovog slavlja kao i drugim svećenicima Srijemske biskupije koji su na različite načine doprinijeli ovom slavlju.

Pozdrav i župniku moje rodne župe Šimi Domazetu. Pozdrav i mojim zavičajnim svećenicima don Zdenku Periji i Tomislavu Mlakiću.

Hvala, također, mojim pratiteljima vlč. Josipu Dominkoviću i preč. Jozi Duspari.

Pozdrav prisutnim predstavnicima medija, nadbiskupijskih, biskupijskih i župnih Caritasa te hrvatskih, mađarskih i njemačkih kulturnih i prosvjetnih društava.

Poštovani i dragi svi, molite za mene, da s pouzdanjem u Gospodina, ovu službu vršim vjerno s ljubavlju i otvorenoga srca prema svim ljudima i neka sve nas prati zagovor nebeske Majke Marije Gospe Snježne – Gospe Tekijske.