Budi dio naše mreže
Izbornik

Poziv nadbiskupa Puljića na hodočašće vjernika Zadarske nadbiskupije bl. Stepincu

Zadar (IKA)

Zadarska nadbiskupija organizira veliko Nadbiskupijsko hodočašće bl. Alojziju Stepincu u Zagreb u subotu 21. ožujka u kojem će sudjelovati kler, redovništvo i vjernici laici predvođeni zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem.

Tim povodom nadbiskup Puljić uputio je Pismo svećenicima, redovnicama i redovnicima, katehetama i župnim suradnicima te svim vjernicima laicima kojim ih „najsrdačnije poziva“ da se priključe Nadbiskupijskom hodočašću u zagrebačku katedralu gdje će uz grob bl. Stepinca u subotu 21. ožujka nadbiskup Puljić predvoditi svečano misno slavlje u 11 sati. U poslijepodnevnim satima predviđen je pohod u Krašić, mjesto rođenja i smrti našeg blaženika, a postoji mogućnost i za pohod u Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu.

„Kada je sveti Ivan Pavao II. prvi put službeno došao u Hrvatsku 10. rujna 1994. g., uz osvrt na primjere svetosti ustvrdio je u zagrebačkoj katedrali kako je u povijesti hrvatskog naroda ‘najsvjetliji lik kardinal Alojzije Stepinac’. Snaga njegovog svjedočanstva bila je i ostala nadahnuće brojnim generacijama da su bili i ostali vjerni Kristu i njegovom evanđelju. Prije dvije godine obilježili smo 120. obljetnicu Stepinčeva rođenja (1898. g., Krašić) i 20. obljetnicu Stepinčeva proglašenja blaženim u Mariji Bistrici (4. listopada 1998.). Prošle i pretprošle godine brojne biskupije hodočastile su na grob Alojzija Stepinca. Uz to, u više gradova i biskupija diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine tijekom 2019. g. predstavljena je najnovija studijska knjiga o Stepincu ‘Nada koja ne postiđuje’ koju je napisao mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić. U tom vidu, na nedavnom susretu Svećeničkog vijeća razmatrali smo mogućnost da kao nadbiskupijska zajednica pođemo na grob dragog nam blaženika, u subotu uoči četvrte korizmene nedjelje 21. ožujka 2020. godine“, poručuje nadbiskup Puljić u Pismu vjernicima.

Nadbiskup potiče župnike da kao voditelji župnih zajednica najavljuju taj događaj i motiviraju vjernike, uz konkretnu organizaciju. Preporučuje im da na sudjelovanje u hodočašću, uz sve župljane, potaknu osobito suradnike, vjeroučitelje, članove župnih vijeća, zborova, ministranata, mladih, članove molitvenih zajednica i skupina koje djeluju u župama, članove KUD-ova u narodnim nošnjama. Prijava hodočasnika dostavlja se u zadarski Ordinarijat najkasnije do utorka 10. ožujka.

Polazak prema Zagrebu iz svih dijelova Zadarske nadbiskupije predviđen je u ranim jutarnjim satima 21. ožujka, a dolazak u Zagreb najkasnije oko 10 sati. U 10.30 sati započet će zajednička pobožnost hodočasnika u zagrebačkoj katedrali, a u 10.45 procesionalni ulazak skupina u narodnim nošnjama, ministranata, svećenika koncelebranata s predsjedateljem. Nakon svečane mise u katedrali, u vremenu od 12.30 sati mogućnost je za zavjetni ophod groba bl. Alojzija Stepinca i posjet Stepinčevom spomen-muzej pokraj katedrale. Poslijepodne je pohod Stepinčevom rodnom Krašiću i Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu, već prema uputi voditelja.

„Ovo vrijeme prije hodočašća neka bude prigoda dublje upoznati vjernike s bogatom duhovnom baštinom našeg velikana, blaženog Alojzija. Neka se u vidu pripreme za to hodočašće nakon obilježavanja blagdana bl. Alojzija upriliči jedanput u tjednu, četvrtkom ili petkom, prigodna pobožnost (klanjanje, krunica, služba Riječi) s prigodnim svjedočanstvom i poticajima iz života bl. Alojzija. U danima priprave na hodočašće valja imati u vidu osobitu snagu sakramenta pomirenja, pa hodočasnike poticati da pristupe ispovijedi. Dok se već sada počinjemo pripravljati za hodočašće, s nestrpljenjem i radošću čekamo dan kad ćemo se okupiti u katedrali našeg glavnog grada Zagreba, pa uz grob blaženoga Alojzija osobito moliti Božje svjetlo, nadahnuće i zaštitu“, poručio je nadbiskup Puljić vjernicima Zadarske nadbiskupije.