Budi dio naše mreže
Izbornik

Poziv za prikupljanje kolekte za Svetu Zemlju

Vatikan (IKA)

Prefekt Kongregacije za Istočne Crkve kardinal Leonardo Sandri uputio je poziv Crkvi u svijetu, potičući vjernike na sudjelovanje u nadolazećoj kolekti za Svetu zemlju, izvijestio je Vatican News.

„Izgubimo li svoje korijene, kako možemo biti, gdje god se nalazili u svijetu, drvo koje raste i donosi plodove ljubavi, milosrđa i dijeljenja?“ Provokativno je to pitanje koje postavlja Kongregacija za Istočne Crkve u pismu u kojem poziva vjernike na velikodušno davanje na godišnjoj kolekti za Svetu Zemlju.

Naime, od svih se župa traži da organiziraju posebno prikupljanje – obično na Veliki petak – za pomoć kršćanima u zemlji gdje se Isus rodio, živio, umro i uskrsnuo.

Prikupljena sredstva glavni su izvor materijalne potpore za kršćanski život u Svetoj Zemlji. Novac je namijenjen za očuvanje svetih mjesta, pomoć kršćanskoj manjini na tome području i za formaciju svećeničkih kandidata, kao i za ulaganje u obrazovanje palestinskih muslimana kako bi izgradili „zemlju u kojoj vlada uzajamno poštovanje“.

Kardinal Leonardo Sandri, prefekt Kongregacije za Istočne Crkve, uputio je poziv Crkvi u svijetu, te u poruci ponudio promišljanje o dubljem značenju kolekte za Svetu Zemlju.

„Gesta prinosa, čak i ako je mala, ali od svakoga, poput udovice, omogućuje našoj braći i sestrama da nastave živjeti, da se nadaju i da ponude živo svjedočanstvo Riječi koja je tijelom postala na mjestima i na ulicama koje su vidjele Njegovu prisutnost“.

Kardinal Sandri istaknuo je kako je ovogodišnja kolekta posebno važna jer su kršćani u Svetoj Zemlji izdržali dvije godine bez „topline i solidarnosti hodočasnika koji posjećuju sveta mjesta i lokalne zajednice“. Obitelji su, dodao je, silno patile, uglavnom zbog nedostatka posla povezanog s hodočasnicima.

Krist, naveo je kardinal u pismu, nastavlja patiti u svome Tijelu, a to je Crkva, posebno na Bliskome istoku, kao i u drugim dijelovima svijeta gdje traju progoni, nasilje i ratovi, „kao što se događa u Ukrajini“.

Kardinal Sandri je podsjetio da je papa Franjo dva puta apostolski pohodio mjesta koja podržava Kustodija Svete Zemlje, koja prima 65 posto kolekte – u Iraku u ožujku i na Cipru u prosincu.

Papa je nastojao, pojasnio je kardinal, doprijeti do mnogih kršćana koji su usamljeni i koji pate u Iraku, koji su se borili da ostanu u Abrahamovoj zemlji usred boli gotovo dva desetljeća rata.

Kao odgovor na geste Papine blizine, katolički su vjernici diljem svijeta pozvani ispružiti svoj pogled ljubavi prema Svetoj Zemlji i ponuditi svoju malu gestu olakšanja, kazao je kardinal.

Kongregacija za Istočne Crkve je isto tako objavila uvid u prošlogodišnju kolektu, kojom se prikupilo više od 6 milijuna američkih dolara. Među područjima koja su dobila podršku sredstvima kolekte su Jeruzalem, Palestina, Izrael, Jordan, Cipar, Sirija, Libanon, Egipat, Etiopija, Eritreja, Turska, Iran i Irak.

Udio kolekte – oko 35 posto – namijenjen za Kongregaciju za Istočne Crkve uložen je primarno u obrazovanje laika i za svećeničku formaciju. Među istaknutim su primjerima onaj Sveučilišta Betlehem, institucije koja nudi obrazovanje s ciljem pomaganja u pomirenju vjerskih i kulturnih razlika koje su narušavale život u Svetoj Zemlji već brojnim generacijama. „Gotovo 3300 mladih, najviše palestinskih muslimana, ljudski i intelektualno su obučeni s nadom sudjelovanja u izgradnji zemlje gdje vlada međusobno poštovanje i gdje se čuva ljudsko dostojanstvo“.