Budi dio naše mreže
Izbornik

Praktični dio izvođenja predškolskog vjerskog odgoja u okviru TKS-a za odgojiteljice u vjeri

Rijeka (IKA)

U organizaciji Metropolitanskog pastoralnog instituta u Rijeci i Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije 21. rujna u Dječjem vrtiću Nazaret – PO Mima, čiji je osnivač Družba sestara Presvetoga Srca Isusova, održan je praktični dio izvođenja predškolskog vjerskog odgoja u sklopu Teološko-katehetskog seminara za odgojiteljice u vjeri u predškolskim ustanovama.

Prigodnim aktivnostima s temom „Izgubljena ovca“ u dječjem odjeljenju od 3 do 6 godina koje je vodila odgojiteljica u vjeri Irena Šmer prisustvovale su ravnateljica DV Nazaret s. Kristina Tunić, predstojnica Metropolitanskog instituta u Rijeci dr. sc. Natalija Bogović i predstojnica Katehetskog ureda dr. sc. Ksenija Rukavina Kovačević.

Susret je započeo poticajnim aktivnostima raspoređenima u nekoliko centara: 1. istraživačkom, u kojem su bile ponuđene aktivnosti poput labirinta „Pastir-ovčica“, igre „Tko te zove“ i slikovno-ilustrativne aktivnosti „Omiljene domaće i divlje životinje“; 2. stolno-manipulativnom, u kojem su bile ponuđene slagalice „Pastir i ovčica“, igra Memory i društvena igra „Tko će prije do ovčice“; 3. centru početnog čitanja i pisanja, u kojem su djeca imala mogućnost slagati plakat-sliku ili igrati igru „Pridruži ovčicama broj“ ili, pak, također sudjelovati u labirintu „Pastir-ovčica“; 4. likovnom centru, u kojem su mogli izraditi ovčicu od flipsa, oblikovati glinamolom ovčicu i tor za ovčice; i 5. u centru građenja, u kojem su djeca imala priliku izraditi ovčinjak od drvenih kocaka te Dobrog pastira i ovčice od drva.

U središnjem dijelu aktivnosti odgojiteljica u vjeri Irena Šmer interpretativno je pročitala ulomak iz slikovnice „Izgubljena ovca“ autorice Brankice Blažević, nakon čega su svi skupa otpjevali pjesmu „Gospodin je Pastir moj“ (Ps 23) i potom iznosili svoje kratke molitve Isusu, Dobrom pastiru.

Praktični dio izvođenja vjerskog odgoja u sklopu navedenog seminara nastavit će se u DV Zvjezdica Mira u Rijeci, čiji je osnivač Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga, gdje će vjersko-odgojne aktivnosti s djecom izvoditi dvije odgojiteljice u vjeri, Ivana Grgurić i Ivona Ivanović, te u DV Nazaret pod vodstvom odgojiteljica u vjeri Suzane Kolobarić i Lidije Erstić.