Budi dio naše mreže
Izbornik

Pravoslavna Crkva Ukrajine usvojila neojulijanski kalendar

Kijev (IKA)

Autokefalna Pravoslavna Crkva Ukrajine, najbrojnija vjerska zajednica u Ukrajini, ubuduće će slaviti Božić 25. prosinca umjesto 7. siječnja (po gregorijanskom kalendaru), nakon što je usvojila neojulianski kalendar, izvijestila je u srijedu 24. svibnja KNA.

Biskupi Pravoslavne Crkve Ukrajine, koja se i na taj način želi distancirati od Ruske pravoslavne Crkve, odlučili su na općoj skupštini u kijevskom Špiljskom samostanu s početkom nove crkvene godine 1. rujna prijeći s julijanskog na neojulijanski kalendar.

Time će Pravoslavna Crkva Ukrajine ubuduće slaviti nepomične blagdane poput Božića i svetog Nikole istodobno s katolicima, ali ne i Uskrs i Duhove koji su pomični blagdani. Istu je odluku u veljači donijela i Grkokatolička Crkva u Ukrajini.

Ukrajinska pravoslavna Crkva, koja Pravoslavnoj Crkvi Ukrajine osporava prevlast u zemlji, zadržat će pak julijanski kalendar. Ukrajinska pravoslavna crkva odvojila se prije godinu dana od Moskve, ali službeni Kijev sumnja u vjerodostojnost te odluke.

Poglavar Pravoslavne Crkve Ukrajine, mitropolit Epifanij, na Facebooku je podsjetio da se o reformi kalendara raspravlja već godinama. Uslijed ruskog napada na Ukrajinu postalo je upitno to što se julijanski kalendar povezuje s ruskom crkvenom kulturom, pojasnio je.

Želja za očuvanjem i snaženjem našeg ukrajinskog duhovnog identiteta i obrane od agresije ‚ruskog svijeta‘ zahtijeva stoga hitnu odluku. Moramo se priključiti većini pravoslavnih zemaljskih Crkava i uvesti neojulijanski kalendar“, napisao je mitropolit Epifanije, dodavši da takvu odluku očekuje većina članova Crkve, kao i većina ukrajinskog društva.

Reformu kalendara još mora potvrditi zemaljski sabor, kojega uz crkvene službenike čine i laici.

Ukrajinske vlasti su 2017. proglasile 25. prosinca državnim blagdanom te je od tada neradni dan, kao i 7. siječnja.

Prema neojulijanskom kalendaru ravnaju se i Carigradska, Aleksandrijska i Antiohijska pravoslavna patrijaršija, kao i pravoslavne Crkve u Rumunjskoj, Bugarskoj, Cipru, Grčkoj i Albaniji. Nasuprot njima, pravoslavne Crkve u Srbiji, Gruziji i Poljskoj ravnaju se prema julijanskom kalendaru kao i Ruska pravoslavna Crkva.