Budi dio naše mreže
Izbornik

Predavanje „Bl. Alojzije Stepinac i farmaceuti“

Zagreb (IKA)

O 124. obljetnici rođenja bl. Alojzija Stepinca, na dan njegova krštenja, u ponedjeljak 9. svibnja 2022., Andrea Koščec, mag. pharm., je u Domu Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva u Zagrebu održala predavanje „Bl. Alojzije Stepinac i farmaceuti“.

Predavanje su organizirali zagrebačka podružnica HKLD-a i Sekcija farmaceuta i medicinskih biokemičara HKLD-a. Predavanje se moglo pratiti i preko aplikacije Zoom.

Okupljene članove HKLD-a na početku je pozdravila predsjednica podružnice HKLD-a u Zagrebu prof. dr. Danica Galešić Ljubanović. Istaknula je nekoliko crtica iz života predavačice Koščec: živi i radi u Zagrebu, uz ljekarništvo bavi se i aromaterapijom; dugogodišnja je članica Sekcije farmaceuta i medicinskih biokemičara i izaslanica u međunarodnom udruženju katoličkih ljekarnika FIPC-u; tajnica je zagrebačke podružnice HKLD-a.

Mag. Koščec je prije samog izlaganja pojasnila da se na ideju o predavanju tog tipa došlo nakon posjeta članova FIPC-a Zagrebu 2019. godine. Predavanje o Stepincu trebalo je biti održano 2020. na njihovom svjetskom kongresu u Rimu. Kongres se zbog protuepidemijskih mjera nije održao. Kako se radi o vrijednoj građi, mag. Koščec je na poticaj kolegica iz Sekcije odlučila izložiti dio pripremljenog materijala.

Predavanje je u prvom dijelu pratilo rane godine života Alojzija Stepinca. Mag. Koščec je iznijela podatke o kardinalovom djetinjstvu i njegovoj obitelji. Posebno je istaknula zgodu s ondašnjim župnikom koji je vidjevši krunicu uz uzglavlje djeteta prorokovao da bi dječak mogao postati svetac. Dotaknula se Stepinčeva ranog školovanja, njegovih vojničkih dana i dobrovoljnog odlaska na Solunski front, upisivanje Agronomskog fakulteta u Zagrebu i povratak u rodni Krašić gdje se bavio zemljoradnjom, razmišljao o obiteljskom životu.

Predavačica je zatim podrobnije opisala djelovanje Stepinca kao nadbiskupa. Istaknula je važnost majčinih molitava, duhovnika Foretića i dr. Lončarića za njegov svećenički put. Poslije studija u Rimu, svećeničkog ređenja i povratka u Zagreb, Stepinac je imenovan za katedralnog ceremonijara. Pokazao je poseban interes za karitativni rad. U njegovu pokušaju institucionaliziranja karitativnog rada mag. Koščec posebno je istaknula inicijativu o osnivanju Caritasa kao preteče Hrvatskog Caritasa. Pritom je predavačica napravila digresiju i ukazala na važnost djelovanja Caritasa u Domovinskom ratu. Uz razne vidove pomoći koji su stizali u Hrvatsku dio pomoći je bio i u obliku lijekova. Osnovan je odjel Caritasa zadužen za medicinsku skrb. Značajno je osnivanje Caritasove ljekarne 1991. koja se poslije prozvala Diakonija. Temelji koje je svojevremeno postavio Stepinac urodili su važnim rezultatima. Jezgra tih nastojanja su bile mag. pharm. Vrsalović, mag. pharm. Šaler i druge. Mons. Pozaić je 2012. posvjedočio upornost magistara farmacije i rekao da je taj pothvat od povijesnog značenja jer taj pothvat predstavlja konkretan odgovor na trenutno tragično stanje. Ovom prigodom prije deset godina i Vrsalović je rekla da u zalaganju ljekarne Diakonija prepoznaje upravo zagovor bl. A. Stepinca.

Mag. Koščec nastavila je iznositi značajnije pojedinosti iz Stepinčeva života. Posebno je ukazala na njegove propovijedi i svjedočanstvo života. Nazvala ga je „prorokom Božjeg milosrđa u izazovima Drugoga svjetskog rata“. Posebno ju je upravo blaženik nadahnuo da posegne za svojom prisegom magistra farmacije koju je potpisala na vlastitoj promociji. Pročitala je tu prisegu za koju se ponadala da živi u srcima farmaceuta.

U trećem dijelu predavanja mag. Koščec stavila je znatan naglasak na poratnu kardinalovu sudbinu, sudski proces, tamnovanje u Lepoglavi i boravak u Krašiću, „kutiću zarobljene slobode“ do smrti 10. veljače 1960. te posebice na neposredne uzroke njegove smrti.

Ukazala je na tri kardinalove duhovne oporuke na koje joj je pozornost skrenuo postulator mons. Juraj Batelja (koji ju je uputio i na koji način osmisliti predavanje). Navela je oporuku iz 1939., zatim oporuku iz 1957. koju je kardinal napisao na poticaj dr. Šanteka. Dio iz te oporuke nazočim članovima HKLD-a Koščec je pročitala, posebno izdvojivši rečenice koje se bave međusobnom ljubavi. God 1959. nastala je treća oporuka iz koje je pročitala zaključak i zahvalu.

U završnom dijelu magistra je podrobno opisala blaženikovu trodnevnu smrtnu agoniju. Ukazala je na tijek njegove bolesti i bolove zbog kojih je jako patio te smrt koja je nastupila polagano i bila izuzetno bolna. Stres i vanredni tjelesni napori svakako su pogoršali njegovu bolest. Nabrojala je tvari koje su se u kardinalovom organizmu nalazile u znatno većoj količini od normalnih: olovo, krom, antimon, kadmij i arsen. Predavanje je završila molitvom u čast bl. A. Stepinca.

Susret je zaključila predsjednica Sekcije farmaceuta i medicinskih biokemičara HKLD-a Jasna Ćurić, mag. pharm. Uz sve pohvale predavanju, dodatno je zamolila mag. Koščec da iznese svoja iskustva s nedavnog posjeta međunarodnog izaslanstva FIPC-a papi Franji. Predavačica je prenijela Papinu poruku kao i vrlo slikovito i duboko proživljeno iskustvo susreta s njime u svibnju 2022. u Rimu.

Dojmila je se papina pristupačnost i otvorenost prema ljekarnicima. Oduševila ju je Papina usporedba ljekarnika s mostom koji povezuje zdravstveni sustav i bolesne ljude. Ljekarnike je potaknuo na iskazivanje pažnje prema ljudima prema mjeri njihovih potreba. Ukazao je na to da farmaceuti imaju i edukativnu ulogu. Koščec je Papi rekla da ga hrvatski narod nosi u srcu te ga je zamolila blagoslov za Hrvatsku i HKLD. Darovala mu je licitarsko srce i zlatovez koji prikazuje euharistiju.