Budi dio naše mreže
Izbornik

Predavanje o odgoju djece i roditeljstvu

Sela (IKA)

Voditeljica Centra za edukaciju i savjetovanje „Hippocampus“ i višegodišnja suradnica Obiteljskoga savjetovališta u Splitsko–makarskoj nadbiskupiji prof. Maja Jakšić održala je u četvrtak 6. svibnja u dvorani Dječjega vrtića svete Marije Magdalene u Selima predavanje o odgoja djece i roditeljstvu.

Na početku predavanja roditelje, djelatnike vrtića i preč. Dragutina Papića, župnika u Selima, pozdravila je ravnateljica vrtića s. Matea Faltak.

„Kao odgojitelji i roditelji znamo koliko je odgovorno i sve teže odgajati djecu. Nije nam lako nositi se s mnogim izazovima današnjeg vremena i pronaći najdjelotvorniju metodu u odgoju koja će uroditi najboljim plodovima“, rekla je s. Matea, dodavši kako nam ovo predavanje može pomoći na tome putu.

Prof. Jakšić izlaganje je započela tvrdnjom kako se nalazimo u vremenu u kojem je moderno roditeljstvo u krizi. Premda se danas lakše nego prije mogu posredstvom svih medija dobiti sve potrebne informacije o odgoju djece i roditeljstvu, ipak su roditelji današnjice zbunjeni, nesigurni, pod stresom, nezadovoljni i nemaju vremena za sebe i svoga supružnika. Izgleda kao da su danas djeca postala „teret” a ne blagoslov, rekla je.

Govorila je nadalje o takozvanoj epidemiji popustljivoga odgoja naglasivši da je popustljiv odgoj oblik zanemarivanja djeteta. „Popustljivost je kao droga. Što više djetetu popuštamo, to više traži popuštanja. Roditelji su u odgoju popustljivi većinom zbog svoje vlastite komocije. Najčešća poteškoća koju čine je nedosljednost. Boje se postaviti granice, a granice su važne, one djetetu daju sigurnost“, naglasila je.

Kao jednu od osnovnih roditeljskih dužnosti u odgoju istaknula je kako trebaju djeci postaviti jasne granice, biti čvrsti i dosljedni te zadovoljiti njihove potrebe, a ne njihove želje. Također je rekla roditeljima da je u odgoju itekako važan njihov međusobni odnos i sklad kao supružnika.

„Nemojte se ustručavati potražiti pomoć kad je potrebno jer je pomoć u nekim trenucima svakome potrebna“, rekla je prof. Jakšić. Pozvala je roditelje da vjeruju da će sve biti dobro te ih ohrabrila Gospodinovim riječima: „Ne boj se. Samo vjeruj“.

Na kraju je istaknula da je roditeljstvo nešto najljepše što čovjeka ispunja srećom, blagoslovom, zadovoljstvom i ljubavlju te dala smjernice roditeljima za dobar odgoj koje će im pomoći da prepoznaju roditeljstvo kao poziv i dožive ga kao ispunjenje.