Budi dio naše mreže
Izbornik

Predbožićna duhovna obnova za mlade u Vinkovcima

Vinkovci (IKA)

U sklopu adventskog programa pripreme za Božić, u samostanskoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Vinkovcima, franjevaca konventualaca, u srijedu 22. prosinca održana je predbožićna duhovna obnova za mlade grada Vinkovaca i okolice.

Duhovnu obnovu je predvodio fra Stjepan Brčina, (OFMConv.) sa Svetog Duha u Zagrebu, pri Župi sv. Antuna, inače definitor provincije i magister (odgojitelj) klerika i postulanata Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca te voditelj Evangelizacijske zajednice. S njim su došli i dvojica postulanata te jedanaestero mladih, članova evangelizacijske zajednice na Svetom Duhu, koji su pjevanjem i sviranjem animirali cijeli program.

Obnova je počela misom, slijedilo je euharistijsko klanjanje koje je završilo već poznatim duhovnim slavljenjem uz pjesmu i molitvu, a sve je završilo bratskim druženjem u samostanskim prostorima.

Prije mise fra Stjepana i mlade iz Zagreba, kao i sve nazočne, pozdravio je gvardijan samostana fra Miljenko Hontić. Iako je fra Stjepan već prilično poznat mladima diljem Hrvatske, gvardijan je iznio i neke detalje o fra Stjepanu dok su još njih dvojica zajedno bili u Rimu, a gdje je fra Stjepan i počeo s tzv. „uličnom evangelizacijom“ ili evangelizacijom po trgovima grada Rima.

Budući da ovih predbožićnih dana pri samostanskoj crkvi ima puno ispovijedanja, misu je imao sam fra Stjepan, dok su ostala braća samostana cijelo vrijeme ispovijedala, a pridružio im se i župnik Župe svetih Ćirila i Metoda u Vinkovicma vlč. Mario Brkić.

Fra Stjepan je homiliji naglasio važnost budnosti i čuvanja od opasnosti da se upadne u vjerski relativizam i mlakost. Za vrijeme klanjanja posebni naglasak je bio na molitvama za pomirenje, oslobađanje i opraštanje.

Crkva je bila premalena za mnoštvo mladih, (a bilo je i starijih) te oni koji nisu mogli više ući u crkvu, cijeli su program pratili u dvorištu pod velikim šatorom. Iako je temperatura bila ispod nule bilo je dojmljivo vidjeti mlade kako kleče na hladnom pločniku i u sabranosti prate klanjanje preko vanjskog ekrana.