Budi dio naše mreže
Izbornik

Predsjednik Italije i talijanski biskupi uputili rođendansku čestitku Papi

Vatikan (IKA)

Papa Franjo u nedjelju 17. prosinca navršava 87 godina. Za rođendan su mu poslane brojne čestitke iz Crkve i svijeta, među kojima su one talijanskog predsjednika Sergia Mattarelle i predsjednika Talijanske biskupske konferencije bolonjskog nadbiskupa kardinala Mattea Marije Zuppija, izvijestio je Vatican News.

Predsjednik Mattarella (82) uputio je čestitku poglavaru Katoličke Crkve u svoje ime i uime talijanskog naroda. Ujedno je Papi zahvalio na njegovim stalnim pozivima na mir u svijetu i za uspostavljanje ravnoteže između čovječanstva i prirode.

Mattarella također podsjeća na neka od Papinih apostolskih putovanja u Afriku, Europu i Aziju, kao i na intervenciju na konferenciji o klimatskim promjenama COP28, gdje su obnovljeni pozivi na obraćenje „jako“ odjeknuli. „Kao što često naglašavate – nastavlja se u tekstu čestitke – svatko je od nas, prema svojoj ulozi i mogućnostima, pozvan angažirati se na međusobnom razumijevanju i konkretnom prakticiranju ljudskog bratstva, bez obzira na razlike u nacionalnosti, socio-ekonomskoj ili vjerskoj pripadnosti“.

„Hvala za Vaš uzvišeni nauk u vodstvu Crkve i na Vašem zalaganju za mir“, čestitka je i zahvala objavljena na X profilu talijanske premijerke Giorgie Meloni. Ministar kulture Gennaro Sangiuliano čestitao je također: „Neka Vaša mudrost i dalje prosvjetljuje svijet i milijune srca!“.

Talijanska biskupska konferencija objavila je čestitku u kojoj piše: „U ovom trenutku kada cijelo čovječanstvo pati od drame nasilja, pridružujemo Vam se u molbi za dar mira.“ Naše misli i dalje su usmjerene na mnoge ljude koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove i na one koji nastavljaju gubiti živote u Mediteranu. „Koliki još uvijek pate od iluzije bolje budućnosti i umjesto toga su dovedeni u ropstvo!“, pišu talijanski biskupi, dodajući: „Važno je ići stazama molitve i služenja.“

Istodobno su talijanski biskupi Papi obećali da će nastaviti moliti za njega. „Danas, više nego ikad, osuda zla postaje konkretna obveza da postanemo Crkva majka puna ljubavi i prihvata“. U zaključku čestitke biskupi obećavaju da i sami žele pružati utjehu „licima obilježenim patnjom, onima koji žive na rubu, onima koji su odbačeni i neslušani“, izvijestio je Vatican News.