Budi dio naše mreže
Izbornik

Predsjednik Macron na drugu godišnjicu požara: Notre-Dame će biti obnovljen do 2024.

Pariz (IKA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron posjetio je parišku katedralu Notre-Dame u četvrtak 16. travnja, na drugu godišnjicu požara u kojem je teško stradala, prenijela je HINA.

Francuski predsjednik katedralu koja je veliko gradilište obišao je u društvu pariške gradonačelnice Anne Hidalgo. Izjavio je da će „obećanje o dovršetku 2024. biti ispunjeno“. Zahvalio je radnicima koji su radili na pripremi za obnovu crkve, naglasivši da su svi „impresionirani time što se postiglo u dvije godine“.

Prva faza radova još uvijek je u tijeku, a uključuje osiguravanje građevine i uklanjanje 200 tona metala nakon što je vatra uništila 40 tisuća dijelova skela koje su radi obnove bile podignute oko tornja u vrijeme požara.

Radovi nakon požara bili su na neko vrijeme prekinuti zbog straha od trovanja olovom, a proces je potom usporila i pandemija koronavirusne bolesti.

No, francuska ministrica kulture Roselyne Bachelot rekla je da je do sada za obnovu prikupljeno 833 milijuna eura što omogućuje da mirno razmatraju obnovu. Druga faza koja obuhvaća samu obnovu, rekonstrukciju i restauraciju prema stanju prije požara trebala bi početi početkom iduće godine.

Podsjećamo da je požar na krovištu buknuo navečer 15. travnja 2019. Urušio se drveni toranj, a uništen je i velik dio krovišta. Uzrok požara još uvijek nije poznat, izvijestila je HINA.