Budi dio naše mreže
Izbornik

Predsjednik Vlade posjetio nadbiskupa Hranića

Đakovo (IKA)

Đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić primio je u utorak, 4. lipnja 2024. u Nadbiskupskom domu u Đakovu, u posjet predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

S njim su u pratnji bili potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić, zastupnica u Hrvatskom saboru Marijana Petir, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić te vršitelj dužnosti s pravima župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić. Susretu su nazočili i đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić, ekonom Nadbiskupije Nedjeljko Čutura te ravnatelj Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika Mato Gašparović.

Nadbiskup Hranić je premijeru Plenkoviću i njegovoj pratnji izrazio dobrodošlicu te je čestitao na postignutom rezultatu kojega je HDZ postigao na nedavnim parlamentarnim izborima, a Plenkoviću na trećem uzastopnom mandatu u službi predsjednika Vlade. Županu Mati Lukiću čestitao je Dan Županije. U razgovoru su bila komentirana neka aktualna društvena pitanja te vrijednosna strujanja u javnom životu RH. Nadbiskup je premijeru također zahvalio za sve što čini za Slavoniju i Baranju. Istaknuo je da su polovina od gotovo milijun građana koji u bolesti gravitiraju prema osječkoj bolnici vjernici s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije te da zato i on kao nadbiskup sa svojim suradnicima želi dati podršku izgradnji novoga Kliničkog bolničkog centra u Osijeku.

Mons. Hranić je predsjednika Vlade upoznao s dugoročnim planom o osnivanju triju osnovnih i jedne srednje katoličke škole (gimnazije) na području nadbiskupije. Zamolio ga je da u dogledno vrijeme među kapitalne kulturne objekte za temeljitu obnovu uz pomoć Vlade RH, zbog njihova kulturnog značenja i turističke atraktivnosti, uvrsti i katedralu sv. Petra u Đakovu te konkatedralu sv. Petra i Pavla u Osijeku. Jedna i druga su zbog zuba vremena potrebne temeljite obnove, a konkatedrala još na sebi nosi i ozbiljne nesanirane rane koje su posljedica stradanja tijekom Domovinskoga rata.

Nadbiskup je u tom kontekstu zahvalio i Gradu Đakovu na spremnosti da izvana osvijetli đakovačku katedralu, koja je sa svojih 140 godina postojanja postala pomalo „oronula ljepotica“, koja još nikada nije doživjela temeljitu obnovu, nego je samo povremeno sanirana nakon proživljenog potresa i požara, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.