Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljen program proslave sv. Vida

Rijeka (IKA)

Program proslave sv. Vida, zaštitnika Riječke nadbiskupije i Dana grada Rijeke predstavljen je 6. lipnja u katedrali sv. Vida.

Na konferenciji za novinare govorili su rektor katedrale Mario Tomljanović, vikar za pastoral Mario Gerić te Doris Šajn, pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za poslove Gradonačelnika.

Vlč. Mario Gerić na samom je početku istaknuo kako se ovogodišnja proslava riječkog nebeskog zaštitnika odvija u ozračju molitve za žrtve zlostavljanja, obraćenje i posvećenje Riječke nadbiskupije. Stoga i Dani sv. Vida počinju nešto ranije, već u petak 9. lipnja „Danom posta i molitve za žrtve zlostavljanja za naše obraćenje i za posvećenje Riječke nadbiskupije”.

„Ovakav početak želi pomoći stvaranju nove svijesti naše mjesne Crkve, da ne ulazimo trijumfalistički u ovo slavlje nego budemo svjesni naših ljudskih ograničenja, ljudskih slabosti i grijeha. Molimo Boga i žrtve za oproštenje i mogućnost da nakon toga možemo nanovo činiti i vršiti svoje poslanje u Riječkoj nadbiskupiji.“

Rektor katedrale zahvalio je Gradu Rijeci na iznimnoj suradnji, ne samo u danima proslave zaštitnika. Podsjetio je da će središnje misno slavlje 15. lipnja predvoditi barski nadbiskup Rrok Gjonllneshaj, ispred katedrale sv. Vida u 18 sati.

Dan uoči blagdana, 14. lipnja u 18 sati u katedrali svečanu Večernju molitvu predvodit će riječki nadbiskup Mate Uzinić i podijeliti Medalje sv. Vida zaslužnim vjernicima Nadbiskupije, a Katolički skauti Riječke nadbiskupije dat će svoja skautska obećanja.

Podsjetio je i na trodnevnu pripravu koja započinje u nedjelju 11. i traje do utorka 13. lipnja te izložbu „Hrvatski sveci i blaženici” koja će 12. lipnja u 17 sati biti otvorena u crkva Uznesenja Marijina.

Svjetovni dio proslave uključuje svečanu sjednicu Gradskog vijeća Grada Rijeke s dodjelom nagrada zaslužnim građanima i organizacijama, prijem za djecu s imenom zaštitnika grada, kao i gastronomski, zabavni, kulturni, sportski i edukativni program, podsjetila je Doris Šajn.

Na sam Dan grada Rijeke, 15. lipnja, Grad Rijeka časti sugrađane marendom na tradicionalnoj Gastrofešti, uz nastup klape Nevera.

U večernjim satima Grad Rijeka poklanja građanima besplatan koncert na Trgu Riječke rezolucije. Program Dana sv. Vida uključuje još nekoliko koncerata, zavičajno-turistička ponudu, izložbu fotografija, pub kviz, sportska i druga događanja.

Poveznica programa u organizaciji Grada Rijeke i Riječke nadbiskupije je javno predavanje dr. Marija Pintarića „Isusovci u Rijeci 1627. – 1773.: redovnici, učitelji i donatori“, koje će se održati u petak, 9. lipnja u 18,30 u Gradskoj vijećnici.