Budi dio naše mreže
Izbornik

VIDEO Predstavljen videospot pjesme „U zagrljaju vrimena“

Zagreb (IKA)

Videospot pjesme „U zagrljaju vrimena“ snimljene u sklopu inicijative „Zagrlimo starije pjesmom“ Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj predstavljen je u srijedu 21. srpnja u Domu za starije i nemoćne osobe „Kuća svetog Franje“ u Odri.

Predstavljanje je održano uoči proslave 1. svjetskoga dana djedova, baka i starijih osoba koji je utemeljio papa Franjo, a ove godine će biti proslavljen u nedjelju 25. srpnja.

Videospot su predstavili predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj riječki nadbiskup koadjutor i dubrovački apostolski upravitelj Mate Uzinić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj Petar Krešimir Hodžić, direktorica i glavna urednica Laudato televizije Ksenija Abramović, umjetnički voditelj Ansambla Lado Krunoslav Šokac i domaćin, ravnatelj „Kuće svetog Franje“ Dario Čovčić.

Nadbiskup Uzinić koji se na predstavljanje uključio videovezom iz Dubrovnika rekao je da mu je drago što na taj način mogu ući u jedan dom za starije osobe i na taj im način biti bliže uz 1. Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba. „Drago mi je da to možemo učiniti s jednim zagrljajem u pjesmi. Zato zahvaljujem svima koji su nam to omogućili“, istaknuo je.

Prema poruci pape Franje za Svjetski dan „Ja sam s tobom u sve dane“, nadbiskup je izrazio dvije želje. Najprije, da mladi općenito, a ne samo u ovim danima, budu anđeli starcima zagrljajem, posjetom i onime što mogu učiniti za njih da se ne bi osjetili osamljeno i isključeno. Kao drugo, zaželio je da stari ponovno otkriju svoj poziv, kako je Sveti Otac poručio: da nastave sanjati o pravdi, miru i solidarnosti, da se nastave sjećati te da se mole.

„U tom duhu, želim svima nama, u nadi da ćemo jednog dana biti starije osobe, a osobito starijim osobama blagoslovljen i sretan 1. Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba“, zaključio je mons. Uzinić.

Petar Krešimir Hodžić istaknuo je da je pjsema nastala s namjerom da se u vremenu pandemije kada nije bilo moguće fizički zagrliti mnoge starce to učini na neki drugi način. „Shvatili smo da ne postoji pjesma koja bi progovarala ciljano toj populaciji“, rekao je objasnivši zašto su se u Uredu odlučili na stvaranje pjesme.

Naglasio je da se od starih osoba može mnogo toga naučiti. „Ako se malo zaustavimo, ako im damo malo svoga vremena, posvetimo im pažnju, ako imamo otvoreno uho i srce za ono što će nam reći, temeljem svojih iskustava, temeljem svojih znanja koje su spremni prenijeti; vrednote i kreposti čovjekoljublja, bogoljublja i domoljublja – sve to imamo u našim starijima.“

Ksenija Abramović istaknula je da Laudato TV od početka djelovanja osobito prati pontifikat pape Franje „koji je Crkvi darovao lijepu novost u spomen ljudi od kojih svi mi u našim obiteljima potječemo. To su naše drage bake i djedovi.“

Produkcijom videospota Laudato TV želio je prenijeti poruku: „Ne zaboravimo naše bake i djedove!“, kazala je Abramović. Dodala je da je u njemu prikazana današnja stvarnost življenja: mnogi stariji su zbog posla te tempa i načina življenja u domovima, „ali to ne znači da u tim ustanovama trebaju biti napušteni od svojih najbližih“.

Krunoslav Šokac izrazio je zadovoljstvo što je Lado dio „ove prelijepe i plemenite priče“. Ustvrdio je da je izričaj pjesme drugačiji od njihovog repertoara pa im je snimanje pjesme bio pravi izazov.

Dario Čovčić podijelio je iskustvo korisnika doma koji su u vrijeme pandemije osjetili izoliranost. Tijekom gotovo godine dane najbliži im nisu mogli doći u posjet. Zato su im akcije poput „Zagrlimo starije pjesmom“ mnogo značile.

Scenarij videospota potpisuje Janja Bunić, a režiju, snimanje i montažu Andrej Bunić. Asistent kamere je Krešimir Lasić. Spot je snimljen u produkciji Laudato TV-a, a nakladnik je Cro sacro (Hrvatski katolički radio i Croatia Records).

Glavni lik u spotu je korisnik Doma „Kuća svetog Franje“ Ivan Šestak. Osim njega pojavljuju se i drugi korisnici te djelatnici Doma u kojemu su snimljeni ključni kadrovi. Za snimanje kadrova na lokacijama u Šibeniku i okolici kao i angažiranje glumaca zaslužan je ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku Jakov Bilić.

Videospot opremljen je podnapisima da bi ga nesmetano mogle pratiti i osobe koje slabije čuju.

Premijera videospota bit će u srijedu navečer u programu Laudato TV-a, a od četvrtka ujutro bit će dostupan na stranicama Hrvatske katoličke mreže.

Ured HBK za život i obitelj bio je idejni začetnik nastanka pjesme „U zagrljaju vrimena“. Stihove je napisao Frane Bilić iz Šibenika, a uglazbio ih je dr. sc. maestro Joško Ćaleta, priredivši partiture za muške, ženske i mješovite vokalne sastave. Na njegov prijedlog Ansambl narodnih plesova i pjesama Lado rado je prihvatio projektnu suradnju i snimio pjesmu. Naknadno je priređen i tamburaški aranžman koji potpisuje Marko First.

Vijeće i Ured HBK za život i obitelj pozvali su vokalno-instrumentalne sastave u Hrvatskoj da i ubuduće nastave grliti starije pjesmom, a osobito one u domovima za starije i nemoćne. Na mrežnim stranicama Ureda mogu se preuzeti partiture pjesme „U zagrljaju vrimena“ i preslušati izvedba Ansambla Lado kao pomoć u uvježbavanju pjesme da bi ju mogli izvesti u prigodi prvoga Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba koji će se odlukom pape Franje održavati svake godine 4. nedjelje u srpnju, uz spomendan sv. Joakima i Ane, „Isusovih djeda i bake“. Crkveni sastavi pjesmu mogu izvesti uz liturgijska slavlja 1. svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba, primjerice nakon mise.

Izvedbe se mogu upriličiti i u kontekstu kulturnih ljetâ mjestâ i gradova. Time će se pridonijeti da prvi Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba bude uistinu dan za pamćenje starijima, ali i mlađima koje se dodatno potiče da svojim djedovima i bakama te starijim osobama prigodom Svjetskog dana na različite načine iskazuju ljubav i poštovanje.

ZVUČNI ZAPIS (ANSAMBL LADO)

STIHOVI

OSNOVNA PARTITURA

PARTITURA ZA MUŠKI VOKALNI SASTAV

PARTITURA ZA ŽENSKI VOKALNI SASTAV

PARTITURA ZA MJEŠOVITI VOKALNI SASTAV