Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena knjiga fra Ante Vučkovića „Neostvarena sloboda“

Dubrovnik (IKA)

U samostanu sv. Klare u Dubrovniku u srijedu 6. travnja predstavljena je knjiga „Neostvarena sloboda“ autora fra Ante Vučkovića u nakladi izdavača Salesiana. Knjiga je to u kojoj je autor dao svoj prvi značajniji osvrt o 30 godina slobodne Crkve, od pada komunizma do vladavine korone. Knjiga je napisana u obliku razgovora, koji je s autorom vodio novinar Goran Andrijanić.

Uz autora Vučkovića knjigu su predstavili nakladnik izdavačke kuće Salesiana don Mihovil Kurkut, rektor crkve Sv. Vlaha u Dubrovniku don Hrvoje Katušić i teolog Šime Zupčić.

Uvodnu riječ imao je direktor izdavačke kuće Kurkut koji je dao bitne informacije o sadržaju knjige te kazao da ima formu razgovora koji u Hrvatskoj nije toliko prisutan, knjiga je to koja nije pisana, već su autor Vučković i novinar Andrijanić razgovarali satima. Neka pitanja bila su pripremljena, a neka su izašla iz samoga razgovora. Knjiga ima 12 poglavlja o različitim temama, novinara su zanimale određene teme koje je se on kao vjernik laik usudio postaviti, kazao je direktor naklade Salesiana.

Napomenuo je da knjiga nema pretenzije da bi dala definitivne odgovore, ali u duhu pape Franje kako on vidi Crkvu, knjiga želi pokrenuti neke procese, „želi nas potaknuti da počnemo razgovarati“.

Teolog Zupčić dao je osvrt na knjigu te je tom prilikom kazao je da riječ o vrhunskoj knjizi koju vrijedi pročitati. Primijetio je da novinar Andrijanić postavljenim pitanjima otvara zanimljive teme te da sam autor tim temama veoma analitički pristupa, čak i kritički iz razloga jer ljubi Crkvu i iz te ljubavi prema Crkvi donosi izgrađujuću kritiku čime donosi dvije strane medalje, kazao je teolog Zupčić.

Odgovori su iskreni i nemaju skrivenih motiva. Jedna od dobrih karakteristika ove knjige je da u njoj ne pronalazi autocenzuru, nego da autor posve iskreno govori o temama kojih se dotiče.
Fra Ante u knjizi piše mudre, pametne stvari na jednostavan način i time ovu knjigu približava prosječnim čitateljima, ne izbjegava kontroverzne teme i zadivljujuće je s kolikom otvorenošću on o tome govori, istaknuo je Zupčić.

Promišljanje o knjizi dao je i rektor crkve Sv. Vlaha u Dubrovniku Katušić koji je kazao da je riječ o hrabroj knjizi koja govori o hrabrim temama na hrabar način. Naglasio je i svoje neslaganje s 12. poglavljem koji govori o vremenu korona krize. Dodao je kako je sam kao generalni vikar biskupije tada sudjelovao u donošenju nekih odluka koje nisu bile lake za donošenje u tom vremenu.

Dodao je da knjiga ima dosta primjera koji nisu ugodni i u njoj se govori bez ikakvog ukrašavanja i ublažavanja pojmova. Ona govori o pogledu na stvarnost Crkve u kojoj živimo.

Najvrjedniji dio knjige, prema Katušiću, je njena duhovna vrijednost. Knjiga govori o evangelizaciji u vremenu u kojem živimo gdje autor pokazuje Crkvu koja se ne boji, u prvom redu gleda čovjeka ranjenog i u potrebi, dosta slično s onim što papa Franjo govori.

Zadnju riječ imao je autor Vučković koji je kazao da on sam po sebi ne bi napisao ovu knjigu da nije bilo novinara Andrijanića i Salesiane.

„Smatram Crkvu jedinom institucijom koja je istovremeno spasiteljska, terapeutska i ljudska, tu je svakome omogućeno da pita pitanja koja ga muče i ima pravo očekivati odgovor“, uz ostalo je kazao. Poručio je da ga je njegovo iskustvo s vjernicima naučilo da ima puno ljudi koji traže sugovornike, koji hoće da ih netko čuje.

Sudionike predstavljanja na početku je pozdravio katedralni župnik don Marin Lučić napomenuvši kako se ovo predstavljanje događa u okviru tradicionalne korizmene duhovne obnove koju u tjednu prije Velikog tjedna organizira katedralna župa u Dubrovniku.

Fra Ante Vučković rođen je 1958. godine u Sinju. Svećenik je Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja od 1983. godine. Doktorirao je filozofiju na Antonianumu u Rimu, predaje na Katoličkomu bogoslovnomu i filozofskomu fakultetu u Splitu. Vodi duhovne obnove u Hrvatskoj i inozemstvu. Salesiana je izdala i njegovu prvu zbirku pjesama „Kolajna od šutnje“.