Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena knjiga „Hrvatska vinska kultura“ Tanje Baran

Zagreb (IKA)

U organizaciji Samostana sv. Antuna Padovanskoga franjevaca konventualaca na zagrebačkom Svetom Duhu u nedjelju, 9. lipnja 2024., održano je predstavljanje nedavno objavljene znanstveno-popularne monografije „Hrvatska vinska kultura“ autorice doc. dr. sc. Tanje Baran.

U organizaciji Samostana sv. Antuna Padovanskoga franjevaca konventualaca na zagrebačkom Svetom Duhu u nedjelju 9. lipnja 2024. održano je predstavljanje nedavno objavljene znanstveno-popularne monografije „Hrvatska vinska kultura“ autorice doc. dr. sc. Tanje Baran. Svečanost je održana kao dio Dana sv. Antuna koji prethode svečevoj svetkovini 13. lipnja.

Predstavljač knjige, profesor emeritus Stipe Botica istaknuo je da se na ovakav, znanstveno-popularan  način, ovom temom još nitko nije sustavno bavio. „Autorica se u knjizi, koju možemo zvati hrvatskom vinskom enciklopedijom, ponajprije bavi uljudbom koja prati život uz vino pa tako približava svjetske vinske tijekove od postanka svijeta do danas. U to uklapa hrvatsku vinarsku, vinogradarsku i podrumarsku tradiciju otkako su Hrvati došli na današnje prostore s razvojem tijekom svih stoljeća. Otkriva nam seoske, građanske i aristokratske slojeve i mnoge njihove vinske regule, običaje i propise, donosi nam pregled svega stvorenog uz vino u književnoj, likovnoj i glazbenoj umjetnosti. Monografija sadrži cjelokupan znanstveni aparat, ukrašena je s gotovo četiristo krasnih likovnih priloga, a napisana je privlačno, jezikom razumljivim i pristupačnim svim društvenim skupinama“, objasnio je.

Autorica Tanja Baran govorila je o tome kako Hrvati današnjice preslabo poznaju svoje vinske tradicije. „One su izuzetno lijepe, bogate, raduju čovjekovu dušu, a ostale su u ropotarnici prošlosti i potpuno su zaboravljene u izvedbenom smislu i bez uporabne vrijednosti. Zato su sve naše vinsko-pajdaške regule, osim što su opisane i valorizirane, cjelovito otisnute u dodatku monografije, kao i veliki ritual o krštenju mošta pa je i sama monografija na taj način dobila uporabni aspekt“, istaknula je.

Potom je detaljnije govorila o kršćanskim sadržajima u knjizi. „Vino i loza u sv. Pismu spominju se više stotina puta, i u Starom i u Novom zavjetu. Mnoge hrvatske biskupije imaju i imale su vlastitu proizvodnju misnih vina. Postoje mnogi vinogradarski običaji od blagdana sv. Vinka s kojim započinje nova vinogradarska godina, preko blagdana vinskih svetaca Jurja, Ivana, Mihaela i Martina. Zbog bogatih vinskih tradicija diljem cijele domovine sv. Martin je prikazan i u zasebnom poglavlju“, naglasila je.

Program je moderirao glavni urednik Glasnika sv. Antuna Padovanskog „Veritasa“ fra Vladimir Vidović. Rekao je da su uoči svetkovine sv. Antuna, a nakon iznimno dobro uspjeloga Antunovskog hoda u Zagrebu, u samostanu željeli svojim vjernicima predstaviti jednu vrijednu knjigu, a da im je osobito drago što je to knjiga koju je napisala osoba koja se godinama veoma zauzeto bavi hrvatskom kršćanskom kulturom. „Rado surađujemo s Tanjom Baran iza koje ne stoji nikakva institucija, već se za kršćanske vrijednosti, osobito u kulturi, zauzima sama sa svojim prijateljima i podupirateljima koji prepoznaju vrijednost i važnost programa kršćanskoga nadahnuća“, poručio je.

Okupljene je uvodno pozdravio i rektor Bazilike i župnik sv. Antuna Padovanskog fra Ivan Marija Lotar osvrnuvši se na svoje ranije susrete s autoricom Tanjom Baran i recenzentom Stipom Boticom i izrazivši radost što se uz monografiju obogaćuju Antunovi dani na Svetome Duhu.

Program su glazbeno obogatili, pjevajući vinu posvećene popularne pjesme, Antonia i Georg Linde.

Nakladnik monografije „Hrvatska vinska kultura“ je Prigorski Media d. o. o. Recenzenti su profesor emeritus Stipe Botica, prof. dr. sc. Božo Skoko i prof. dr. sc. Đuro Horvat. Knjiga je opsega 456 stranica, formata je 20,5 x 25,5 cm, tvrdoga je uveza, ima 390 likovnih priloga. Objavljena je uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja RH. Monografija se može naručiti na e-adresi: hrvatska.vinska.kultura@gmail.com.