Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena knjiga branitelja Ivana Betlehema „Umrijeti za život“

Sisak (IKA)

Knjiga hrvatskog branitelja Ivana Betlehema „Umrijeti za život“ predstavljena je u četvrtak 15. rujna u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu.

Knjiga „Umrijeti za život“ opisuje događaje iz Domovinskog rata redoslijedom kako su se oni događali.  Od smrti Josipa Jovića, događaja kojim počinje knjiga pa sve do, kako je to autor istaknuo, njegovog prisilnog umirovljenja iz Hrvatske vojske 2003. godine.

Govoreći o tome zašto je odlučio napisati tu knjigu, Betlehem je istaknuo da su mu nakon odlaska iz aktivnog sastava Hrvatske vojske mnoge misli „letjele kroz glavu“, a odgovora niotkuda.

„Da sve ne ode u zaborav, odlučio sam napisati knjigu. U radu s djecom u osnovnoj školi prilikom edukacije o Domovinskom ratu, poražavajuća je bila spoznaja to što djeca nisu znala gotovo ništa o Domovinskom ratu i tijeku ratnih zbivanja, barem nabrojiti tri generala ili značajnije bitke u Domovinskom ratu. Bio je to jedan od okidača za pokretanje pisanja knjige. Pokušavam staviti ono što se dogodilo u ratu na papir, a pogotovo mladima koji znaju malo o tome, da nešto pročitaju i vide. Neki mediji nisu naklonjeni hrvatskim braniteljima, pa smo, baš poput 1991. uzeli stvar u svoje ruke i djelima u obliku knjiga nastojimo potaknuti svijest i znanje o Domovinskom ratu. Mi branitelji o tome moramo govoriti“, rekao je autor, podsjetivši kako je u rat otišao s 35 godina.

Otvoreno je progovorio i o pokušaju suicida. „Ne znam koji je razlog tome. Jednoga dana osjetio sam da više nemam rješenja u ovome životu i da moram otići za svojim prijateljima. Način na koji sam htio otići jest da sam popio 50-60 tableta i legao u krevet spavati. To mi nije nalik pa je moja supruga to prepoznala, hvala joj na tome. Ona je pozvala hitnu i odveli su me u bolnicu. U bolnici sam zajedno sa psihologom zaključio da previše toga držim u sebi i da bih mogao sva ta iskustva prenijeti na papir, pa možda čak i napisati knjigu. Bilo mi je to nevjerojatno. Prvu sam noć napisao stotinjak stranica ručno. Konačno, dok nisam zaspao, pa sam legao odmoriti. Bile su to faze velikog pisanja. Tekst je išao iz mene nevjerojatno brzo i obilno. Bila je to vrsta emocionalnog pražnjenja“, rekao je Betlehem.

Pojasnio je još da naslovnica knjige opisuje stube uz ratne efekte tj. stazu u Nebo, a na vrhu je Isusova ruka koja prima te branitelje. Betlehem je najavio i dokumentarni film koji bi uskoro trebao izići iz montaže, a koji je napravljen upravo po sadržaju te knjige.

Predstavljanju knjige prisustvovao je i sisački biskup Vlado Košić, koji je na kraju zahvalio autoru što je svoje proživljeno iskustvo hrabro prenio na papir da bi ono bilo dostupno javnosti i to prije svega mlađim naraštajima koji trebaju znati istinu.

Uz predstavljanje knjige bili su recitirani i stihovi i zapisi iz knjige te su prikazani prigodni videozapisi sjećanja na autorove suborce iz 1. dragovoljačke satnije HOS-a iz Koprivnice.