Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena knjiga „Samo je u Bogu čast i slava“ biskupa Stojanova

Strumica (IKA)

U prostorijama Župe Rođenja Svetog Ivana Krstitelja u Strumici, u nedjelju 18. prosinca predstavljena je knjiga „Samo je u Bogu čast i slava“ skopskog biskupa i strumičko-skopskog eparha Kire Stojanova. Predstavljači knjige bili su Aco Gogov, prozaik, esejist i dramaturg te protojerej otac Goce Kostov, župnik i direktor Radio Marije Makedonije.

U knjizi „Samo je u Bogu čast i slava“ autor na 270 stranica smješta 60 propovijedi za nedeljna liturgijska čitanja iz bizantskog obreda, sustavno obrađujući poslanice apostola i ulomke evanđelja za svaku nedjelju, prateći liturgijsku godinu.

Književni osvrt na ovu knjigu dao je Aco Gogov, koji je, između ostalog, istaknuo: „Ono što je posebno vrijedno je to što ove propovijedi nužno uspostavljaju vezu s našim suvremenim življenjem. Autor se ne želi uopćeno i apstraktno kretati u nekim apstraktnim i općenitim sferama nego nužno za svaki odlomak iz Novoga zavjeta, bilo da se radi o evanđelju ili poslanici, traži neki trenutak našeg suvremenog života, koji se podudara s čitanjem. Taj odlomak kao da nas upozorava ili nas upućuje da je ono što je davno napisano vrlo aktualno i danas. (…) Ove sam propovijedi doživio kao ljudski glas, glas brata i sugovornika, koji mi se obraća i to na pristupačan i razumljiv način, koji omogućuje da doživite trenutke mira.“

O teološkoj dimenziji knjige govorio je protojerej o. Goce Kostov, koji je istaknuo utjecaj Drugog vatikanskog sabora na interdisciplinarni pristup u teologiji, rekavši: „Upravo tako pristupa biskup Stojanov u ovoj knjizi, za koju slobodno možemo reći da je interdisciplinarna, jer ima građu koja je homiletskog sadržaja, ali s jasnim predznakom i primjenom u pastoralnoj teologiji, uz korištenje biblijske egzegeze, hermeneutike, pa i dogmatike. Slijedeći taj interdisciplinarni pristup autor u svojim razmišljanjima naglašava antropološku dimenziju, svojstveno njegovom karakteru. Njegovo teološko promišljanje usmjereno je prema čovjeku, dajući odgovore na temeljna pitanja s kojima se suočava vjernik u sekulariziranom i dekristijaniziranom svijetu, poput pitanja transcendencije, vječnog života, svetosti.”

Obraćajući se nazočnima biskup Stojanov je rekao: „Ugodno je čuti ono što su predstavljači istaknuli, da je u Makedoniji i našem okruženju to prvo djelo koje se ne sastoji samo od razmatranja o evanđeljima, već su obuhvaćene i poslanice apostola. Svi mi kao svećenici i kao vjernici navikli smo čuti samo tumačenje evanđeoskog čitanja, dok je ono apostolsko samo usputno spomenuto u kontekstu citata. Želja mi je bila da tumačenja budu potpuna i iz apostolskih i iz evanđeoskih čitanja, za što zahvaljujem Bogu i Božjoj providnosti za ostvarenje toga cilja. Unatoč tome što knjiga prati tjedna i blagdanska čitanja, ona ne prati klasične propovijedi, već razmatranja koja mogu biti aktualna u svakom trenutku, a ujedno služe propovjedniku da ih koristi s određenom nadopunom. Vjerujem da će ova razmišljanja biti od koristi braći svećenicima u pastoralnoj službi, kao i svakom vjerniku upućenom u tumačenje Božje riječi.”

Voditeljica promocije bila je Danče Icheva, koordinatorica Radio Marije Makedonije, ulomke knjige čitala je Danče Stamenova, dok se za glazbeni dio pobrinuo Filip Kostov.