Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena knjiga Svetom Jeronimu posvećeno na Svetom Duhu

Zagreb (IKA)

Spomen-knjiga Svetom Jeronimu posvećeno predstavljena je zagrebačkoj javnosti u petak 2. listopada u dvorani sv. Franje na Svetom Duhu prigodom 1600. obljetnice smrti sv. Jeronima.

Knjigu su predstavili stručnjak za inkunabule g. Juraj Lokmer, urednik knjige fra Ljudevit Maračić, gvardijan Samostana Svetog Duha fra Tomislav Glavnik i glavni urednik Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskog fra Vladimir Vidović.

Za vrijeme predstavljanja bila je izložena i inkunabula Vita epistole de sancto hieronymo ulgare, Ferrara 1497. iz knjižnice Samostana sv. Frane u Šibeniku.

„Knjiga je dokaz naše kulturne, povijesne i civilizacijske prošlosti odnosno kontinuiteta kojeg smo pozvani živjeti. Potvrda je naše bogate baštine, nasljeđa knjiga, arhiva i muzeja“, istaknuo je na samom početku Juraj Lokmer.

Naglasio je kako svo bogatstvo koje baštinimo trebamo staviti u funkciju modernoga čovjeka, jer on neke stvari više ne razumije. Istaknuo je kako franjevci doprinose modernizaciji svega onoga što baštinimo, što su pokazali kada su stavili knjige na internet i potom organizirali svoj portal, tako da su svima dostupne. „To je na kraju doprinos europskoj, hrvatskoj, a i kršćanskoj kulturi i time se zapravo u suvremenom svijetu pokazuje ono što su franjevci u Šibeniku 700 godina marljivo skupljali“, zaključio je.

Urednik knjige fra Ljudevit Maračić predstavio je jubilejsku godinu sv. Jeronima i njegovu važnost za povijest Crkve, te osobito njegov nezamjenjiv doprinos u proučavanju i poznavanju Svetoga pisma – napose u njegovu prijevodu na latinski jezik. Posebno je istaknuo odnos sv. Jeronima i sv. Augustina. Pisma koja su međusobno razmjenjivali odabrao je za ovu spomen-knjigu.

„Kad se negdje vrata zatvore, Bog otvori na drugoj strani svoja vrata“, započeo je svoje izlaganje fra Tomislav Glavnik. Njegov cilj bila je realizacija ideje bl. Alojzija Stepinca – izgradnja kapele sv. Jeronima u Betlehemu. Naglasio je kako je važno da Hrvati dobiju svoje hodočasničko mjesto.

Nazočnima je pokazao pano sa slikom kipa sv. Jeronima kojeg je izradio akademski kipar Veno Jerković. Na blagdan sv. Jeronima mons. Marin Barišić blagoslovio je kip, te bi narednih dana trebao biti prevezen u Svetu Zemlju. Ondje će u dogovoru s njemačkim benediktincima koji upravljaju bazilikom na Sionu, biti postavljen u crkvi Usnuća Marijina.

Programu je nazočio i izaslanik ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, državni tajnik Ivica Poljičak.

Na koncu, moderator programa fra Vladimir Vidović zahvalio je svim predstavljačima knjige i okupljene pozvao da pogledaju izloženu inkunabulu – jednu od prvih tiskanih knjiga.