Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena monografija o zavjetnoj crkvici na Čikatu

Mali Lošinj (IKA)

Monografija „Ex voto Čikat – zavjetna baština lošinjskih pomoraca“ o crkvici na rtu Anuncijati na ulazu u lošinjsku uvalu Čikat predstavljena je 11. prosinca 2023. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Mali Lošinj, izvijestio je Novi list.

O novoj monografiji govorili su lošinjski župnik Robert Zubović, autorica Irena Dlaka i profesorica povijesti Aldina Burić.

Monografiju je objavio Ogranka Matice hrvatske u Malom Lošinju u nakladi od tristo primjeraka. Tekst je paralelno tiskan na trima jezicima – hrvatskom, engleskom i talijanskom.

„Značenje ovog prostora, kao i samih slika nadilazi estetske kriterije – živo su svjedočanstvo stvarnih ljudskih sudbina. Zato im trebamo pristupati s poštovanjem i očuvati ih od banalizacije jer ako život usporedimo s morem i plovidbom, svi smo mi pomorci i ovo je zavjetna crkvica svih nas“, napisala je prof. Dlaka u monografiji.

Na ulazu u luku Čikat je zavjetna kapelica podignuta još 1534. godine, a 1858. godine je dograđen veći objekt, kojemu je dotadašnja kapelica postala sakristijom.

Za lošinjsku pomorsku povijest Anuncijata je od velike važnosti, kao mjesto na kojemu su po izlasku iz luke Malog Lošinja, obitelji još mogle nakratko vidjeti svoje muževe, očeve, sinove, braću, na odlasku u nekoć duga i opasna putovanja, rezultat kojih je za neke bilo podizanje životnog standarda, a za neke propast.

Crkvica je opremljena slikama brodova – većinom jedrenjaka – prikazanih u dramatičnim vremenskim neprilikama, pa je svojedobni lošinjski kroničar Francesco Pinelli to mjesto opisao kao „zbirku pomorskih jada i nevolja“.

U Drugom svjetskom ratu, 1944. godine zbog topničkih položaja njemačke okupacijske vojske u neposrednoj blizini, crkvica je nekoliko puta pogođena, a pritom je stradao i dio slika.

U poraću, dugo tom prostoru nije pridana veća pažnja, pa je dio slika odnesen, nerijetko i od strane Lošinjana koji su odabrali otići s otoka.

Osim toga, 1978. godine došlo je do krađe, pa je i time dodatno osiromašen zavjetni inventar objekta. Zalaganjem Irene Dlake, jedne od najvažnijih suvremenih istraživačica otočne povijesti, napose povijesti umjetnosti, te prof. Aldine Burić koja je nastavila slikarski rad pokojnog oca Ivana Giannetta Stuparića, u suradnji sa župom Mali Lošinj, tijekom proteklih nekoliko godina slike su restaurirane, sustavno i stručno analizirane te osmišljene kao novi postav u crkvici.

U postavu se ističu djela Bazilija Ivankovića, smatranog najznačajnijim slikarom marinistom, odnosno slikarom pomorskog života i brodova, u drugoj polovini 19. stoljeća.

Predsjednica lošinjskog ogranka Matice hrvatske prof. Dlaka izrazila je nadu da će knjiga doći u ruke starijim Lošinjanima, ma gdje bili diljem svijeta, da bi pomogli da se dozna za sudbinu ostalih „razvučenih“ slika i njihovom povratku u crkvicu na Anuncijati.

Lani je izložba „Ex voto Čikat“ bila postavljena na panoima na Rivi lošinjskih kapetana, a objavom monografije osigurano je trajnije sjećanje na povijest sakralnog objekta na Čikatu, piše Novi list.