Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavnici talijanske organizacije MCL posjetili biskupa Komaricu

Banja Luka (IKA)

Predsjednik talijanske organizacije Movimento Cristiano Lavoratori – MCL (Kršćanski radnički pokret) Antonio Di Matteo i predsjednik Glavnog vijeća Piergiorgio Sciacqua posjetili su banjolučkog biskupa Franju Komaricu povodom 50. obljetnice njegovoga svećeničkog ređenja.

S gostima iz Italije u posjetu su bili i glavni tajnik Međunarodne paneuropske unije prof. dr. Pavo Barišić i zamjenik glavnog tajnika Međunarodne paneuropske unije Vanja Gavran.

Biskup Komarica ih je s ravnateljem biskupijskog Caritasa mons. dr. Miljenkom Aničićem upoznao sa stanjem u biskupiji i projektima koje vodi biskupija. Tako su imali priliku posjetiti dom za starije i dječji vrtić na Petrićevcu, farmu krava, pogon proizvodnje sira trapista i pivnicu u Aleksandrovcu, vinograde u Mahovljanima, ali i bivšu opatiju Marija Zvijezda gdje su se upoznali s realizacijom projekta Europski centar za mir i suradnju.

Organizacija MCL, s kojom biskup ima dugogodišnju suradnju i s kojom dijeli iste vrijednosti, u svom se radu posebno fokusira na solidarnost i pomoć onima u potrebi, ali i na dijalog kultura i naroda posebno na prostoru jugoistočne Europe, za što se zalaže i sam biskup. Ono što ih posebno veže je i jubilej. MCL, koji ima više od 300 tisuća članova, ove godine također slavi jubilej, 50 godina od osnivanja. Pozvali su stoga biskupa Komaricu na svoju proslavu u Rim u prosincu ove godine, ali su i najavili konkretnu podršku nekim od projekata biskupije.

Predstavnici MCL-a su nakon Banje Luke posjetili Mostar i Međugorje. U Mostaru su se susreli s odgojiteljem postulanata u franjevačkom samostanu fra Ikom Skokom koji im je predstavio studentski dom Dompes, a u Međugorju su se susreli s apostolskim vizitatorom mons. Aldom Cavallijem.

Prije posjeta Banjoj Luci, Di Matteo i Sciacqua u Zagrebu su posjetili Hrvatsku paneuropsku uniju gdje im je domaćin bio predsjednik akademik Mislav Ježić. Akademik ih je upoznao s aktivnostima Paneuropske unije koja, kao organizacija koja djeluje u 28 europskih zemalja i koja se zalaže za zajedništvo europskih naroda, ove godine slavi 100 godina od osnivanja.