Budi dio naše mreže
Izbornik

Preduskrsna duhovna obnova za redovnice u Splitu

Split (IKA)

U splitskom svetištu Gospe od Zdravlja održana je u nedjelju 21 ožujka preduskrsna duhovna obnova za redovnice grada Splita i okolice, koju je vodio župnik na splitskom Kmanu don Ivan Alojzije Terze, SDB.

Nakon pozdrava, u Službu riječi uveo je biskupski delegat za redovnice fra Petar Lubina. Ukratko je ocrtao stanje u kojem se živi i radi, pokušao je pokazati kamo ono vodi njih i svijet, ali i na što ih potiče i kako im je prava prigoda da stanu i razmisle što je najvažnije i u skladu s tim se usmjere.

Nakon svetopisamskih čitanja, don Ivan je održao razmatranje o temi „Probudite svijet!“ – gorućoj zadaći redovnika danas. Odmah na početku istaknuo je da je najvažnija stvar na koju su pozvani u svojem življenju – postati sveti.

Cilj svih naših družbi i redovničkih ustanova upravo je posvećenje njihovih članova. Papa Franjo poziva nas stoga da živeći danas autentično svoj poziv probudimo svijet u kojem živimo. U njemu smo pozvani biti svjedoci drukčijeg ponašanja te načina života i rada, zapravo biti muževi i žene koje mogu probuditi svijet koji je umoran i obasjati njegovu budućnost nadom, rekao je.

Nasljedujući Isusa koji se odriče ovozemaljskih dobara, odlazi iz obitelji i ostaje bez krova nad glavom te poništava sebe i svoju volju, pozvani smo živjeti radikalno svoje posvećenje. Radikalnost nije izbor, nego naša obveza, a ima tri izazova: boraviti u pustinji, ići prema rubnima koje nitko ne želi te se zadržavati na granicama. Drugim riječima rečeno, konkretni su načini življenja radikalnosti: u svojim zajednicama boraviti i u apostolatu djelovati gdje ne dolaze društvo ni država, pustiti središnje mjesto drugima, oslobađajući se povlastica i moći te proročka uloga redovnice – žene. Redovnici su pozvani živjeti radosno svoj poziv svjedočeći svijetu kako je Isus onaj koji ispunja sve želje čovjekova srca, naglasio je.

U poteškoćama života vraćamo se na prvi izvor ljubavi koji nas je pozvao da ga slijedimo i nasljedujemo. U svijetu koji gleda i traži jedino jake i uspješne pozvani smo svojim životom svjedočiti kako „kada sam slab, onda sam jak“ još uvijek privlači i daje snagu u poslanju „buđenja svijeta“, ustvrdio je don Ivan.

Nakon razmatranja, biskupski delegat zahvalio je don Ivanu na izvrsnu razmatranju. Zaželio je sestrama dobru bližu pripravu za Uskrs, čestitao im je Uskrs i preko njih bolesnima, starima i onima koje nisu mogle doći.

Na kraju je pozvao poglavarice na čestitanje Uskrsa ocu nadbiskupu na Veliku subotu u 11 sati u biskupski dvor. Nakon zaključne molitve i blagoslova s pjesmom sestre su imale prigodu za slavlje sakramenta pomirenja.