Budi dio naše mreže
Izbornik

Pregled duhovne skrbi za medicinsko osoblje i pacijente u pandemiji covida-19 po hrvatskim biskupijama

Zagreb (IKA)

U emisiji „Argumenti“ Hrvatskoga katoličkog radija u ponedjeljak 23. studenog obrađena je tema duhovne skrbi za oboljele od covida-19 i za medicinsko osoblje. Sa željom što preciznijeg informiranja javnosti, poslan je upit svim nad/biskupijama u Hrvatskoj o osiguravanju duhovne skrbi tijekom koronakrize za oboljele i medicinsko osoblje koje skrbi za njih. Primljene odgovore objavljujemo u cijelosti.

„Je li na području vaše nad/biskupije u ovoj koronakrizi osigurana duhovna skrb za oboljele i medicinsko osoblje, osim redovite skrbi koju ostvaruju bolnički kapelani? Moguće izvanredni djelitelji pričesti u bolnicama (izvan teritorija određene župne zajednice)? Ili bilo koji drugi oblik duhovne skrbi za ljude pogođene koronakrizom?“

Bjelovarsko-križevačka biskupija:
U Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji postoji Bolnica u Bjelovaru, uz mnogo drugih ambulanta i liječnika opće prakse po različitim mjestima unutar Biskupije. Brigu oko bolesnih, a onda i bolesnih od covida-19, u sklopu bolnice vode oci franjevci, kao bolnički kapelani, ali i pastoralni djelatnici u župi na čijem se teritoriju bolnica nalazi. U ostalim zdravstvenim ustanovama briga je povjerena mjesnim župnicima u dogovoru s voditeljima ustanova, a izvanrednih djelitelja Pričesti u ovom trenutku nema. Ako se pokaže potreba, izaći ćemo u susret bolničkim kapelanima i župnicima i na njihovu molbu imenovati izvanredne djelitelje Pričesti.

Dubrovačka biskupija:
Ovisno o mjerama koje su na snazi, i bolnički kapelani Opće bolnice Dubrovnik vrše redovitu skrb za bolesnike i medicinsko osoblje u bolnici. Mlađi svećenici se izmjenjuju u skrbi za oboljele na kovid odjelu, gdje idu po pozivu. Vjernici, i svi drugi koji su u samoizolaciji, imaju mogućnosti razgovora telefonskim putem s djelatnicima Obiteljskog savjetovališta, kao i sa samim župnicima ili drugim svećenicima, ako imaju potrebu za takvim razgovorima. Dosta toga se rješava kako u pastoralu dolazi.

Pastoralni pomoćnik don Jerko Ban 18. studenog na društvenim mrežama objavio je svoje svjedočanstvo: Jučer sam na JIL / Covid-19 odjelu jednoj osobi podijelio bolesničko pomazanje. Da bih došao do nje morao sam obući zaštitno odijelo za što mi je trebalo 15-ak minuta, pri čemu mi je pomagala jedna sestra. Na kraju sam, uz zaštitno odjelu, imao tri para rukavica i dva para naočala, plus zaštitni vizir. Na odjelu sam proveo manje od 10 minuta, nakon čega mi je trebalo još barem 10 minuta da sa sebe (na ispravan način) skinem svu zaštitu, pri čemu mi je, opet, pomagala ista sestra. Jedan liječnik iz bolnice rekao mi je da njemu, bez tuđe pomoći, treba oko 45 minuta za ispravno skidanje zaštitne odjeće. Meni je taj posjet bolesnici uzeo sveukupno manje od sat vremena i nije mi bilo ugodno, niti svejedno s obzirom na bliski kontakt sa zaraženim osobama. Poanta? Iskreno se divim svima onima koji rade s oboljelima od covida-19 (svaki dan po minimalno 4 sata u smjeni)…

Gospićko-senjska biskupija:
Na području Gospićko-senjske biskupije postoje dvije bolnice (Gospić i Ogulin). Pastoralnu skrb za bolesnike u tim bolnicama redovito vrše svećenici na službi u Gospiću i Ogulinu. Također, na području Gospićko-senjske biskupije postoji nekoliko Domova za stare i nemoćne, te o tim osobama također redovito pastoralno skrbe svećenici određeni za tu službu, ili ako se radi o privatnim domovima mjesni župnik.

Svećenici u vrijeme pandemije na poziv pohode bolesnike uz prethodni dogovor s upravom bolnice ili obitelji bolesnika, ako je bolesnik kod kuće. Što se tiče izvanrednog pohoda bolesnika u vrijeme covida-19, nažalost, nema. Svakom svećeniku preporučeno je da se posvete bolesnicima, ali kako smo prethodno naveli, sve u dogovoru s liječnicima ili obitelji. Što se tiče izvanrednih djelitelja svete pričesti. nemamo tu mogućnost na području naše Biskupije. Jednom riječju, briga za bolesnike odvija se u onom redovitom pastoralnom djelovanju.

Riječka nadbiskupija:
Voditelj povjerenstva za pastoral bolesnika i medicinskog osoblja Riječke nadbiskupije je vlč. Đuliano Trdić. Na poziv pohodi bolesnike, ali također i na zahtjev prima na razgovor i duhovno savjetovanje i medicinsko osoblje koje mu se obrati za duhovnu pomoć.

Splitsko-makarska nadbiskupija:
Na području Splitsko-makarske nadbiskupije u gradu Splitu u okviru KBC-a postoje dvije Bolnice: bolnica na Firulama i bolnica na Križinama. U svakoj od tih bolnica djeluje po jedan bolnički kapelan. Oni imaju i svoje povremene suradnike. Kapelan bolnice na Firulama don Šimun Doljanin i sam je bio zaražen covidom i prebolio ga je uz prilično jake simptome. Kapelan Bolnice na Križinama fra Miroslav Ančić morao je u posljednje vrijeme ići u samoizolaciju, ali nije bio zaražen. Duhovna skrb kapelana je zbog epidemioloških mjera, kako je poznato, vrlo ograničena, ali kapelani i u tim okolnostima vrše svoju službu pružanju duhovne skrbi bolesnicima. Na području nadbiskupije do sada smo imali četrdesetak zaraženih svećenika i redovnika. Jedan je od njih i umro, neki su imali teške simptome i preboljeli.

Varaždinska biskupija:
Koronakriza znatno je utjecala na mnoga područja pastoralnog djelovanja Crkve, pa tako i na mogućnost djelovanja bolničkih dušobrižnika. Budući da je situacija tražila donošenje određenih mjera zaštite, ponekad je odlazak svećenika do bolesnika u bolnicama bio otežan ili onemogućen. U stalnom smo kontaktu s ravnateljstvom bolnice i tražili smo mogućnost da svećenici mogu doći do bolesnika; s njihove strane uvijek smo nailazili na razumijevanje. Svjesni smo da je dolazak svećenika među bolesne, tj. zaražene osobe opasnost ne samo za medicinsko osoblje i svećenika koji bi k njima dolazio, nego i za one s kojima se svećenik susreće u redovitom pastoralu. Taj odlazak među bolesne mogao bi postati ugrožavajući za svećenika i one s kojima je, zbog vršenja svoje službe, u kontaktu.

Zadarska nadbiskupija:
U Općoj bolnici Zadar, uz redovitog bolničkog kapelana salezijanca, u ovo vrijeme dodatno djeluje još jedan mlađi svećenik za osobe oboljele od covida. Uz to, dogode se i individualni pohodi svećenika u bolnicu da podijele sakramente, na poziv obitelji za njihovog člana, uz suglasnost liječnika.

Zagrebačka nadbiskupija:
Na području Nadbiskupije u koronakrizi osigurana je duhovna skrb za oboljele i medicinsko osoblje.