Budi dio naše mreže
Izbornik

Preminuo prof. dr. sc. Miroslav Tuđman

Zagreb (IKA)

Istaknuti hrvatski znanstvenik i političar, stariji sin prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i dugogodišnji saborski zastupnik prof. dr. sc. Miroslav Tuđman preminuo je od posljedica covida-19, u nedjelju navečer 31. siječnja, u 75. godini, izvijestila je Hina.

Saborskog zastupnika Miroslava Tuđmana karakterizirali su odmjerenost, argumentiranost i stručnost / Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Miroslav Tuđman preminuo je u Klinici za infektivne bolesti bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu, gdje se liječio zbog komplikacija izazvanih virusom SARS-CoV-2.

Rođen je 25. svibnja 1946. u Beogradu. Diplomirao je filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je magistrirao te doktorirao (VSS – profesor filozofije i sociologije; doktorat u području društvenih znanosti – polje informacijskih i komunikacijskih znanosti; sveučilišni nastavnik). Bio je general-bojnik Hrvatske vojske.

U Hrvatski sabor prvi put izabran je 2011. Njegov desetogodišnji zastupnički rad karakterizirali su odmjerenost, argumentiranost, stručnost i poštivanje drugih.

Zastupničku je dužnost obnašao vrlo predano, u aktualnom sazivu Hrvatskog sabora bio je voditelj saborskog Izaslanstva u Parlamentranoj skupštini NATO-a te član Odbora za obranu, za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, za ratne veterane te za međuparlamentarnu suradnju.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković / Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je izraze sućuti obitelji Tuđman u povodu smrti saborskog zastupnika prof. dr. sc. Miroslava Tuđmana

„Poštovana obitelji Tuđman,

duboko ožalošćen viješću o odlasku vašeg voljenog supruga, oca, djeda, sina i brata Miroslava Tuđmana, primite izraze najiskrenije sućuti uime Hrvatskoga sabora i osobno.

Hrvatski sabor s ponosom i zahvalnošću nosit će uspomenu na Miroslava Tuđmana. Jedan od doajena Hrvatskoga sabora, četiri puta biran za saborskog zastupnika, svoju dužnost shvaćao je i prema njoj se odnosio veoma odgovorno, časno i profesionalno. Rasprave su mu uvijek bile studiozno pripremljene, argumentirane i elaborirane, pritom iskazujući poštovanje prema svim kolegama bez obzira na stranačku pripadnost. Kao najstariji i jedan od najiskusnijih zastupnika, mnogima je, naročito mlađim kolegicama i kolegama, bio primjer iz čijeg smo dragocjenog znanja mogli učiti. Osobito stručan poznavatelj bio je na područjima nacionalne sigurnosti, obrane, unutarnje i vanjske politike, zbog čega je vodio i saborsko izaslanstvo u Parlamentarnoj skupštini NATO-a. U svojem je djelovanju uvijek branio hrvatske nacionalne i državne interese i zalagao se bolji položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Iako često diskretan i samozatajan, ostao je dosljedan sebi držeći do osobnog integriteta i digniteta Hrvatskoga sabora.

Iza gospodina Tuđmana ostat će plodonosna znanstveno-nastavna, publicistička i politička karijera. Kao diplomirani filozof i sociolog i doktor informacijskih znanosti, predavao je na brojnim institucijama, od Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Mostaru, preko Ratne škole do Diplomatske i Obavještajne akademije. Autor je više od 200 znanstvenih članaka, organizator mnogih stručnih skupova i voditelj niza istraživačkih projekata.

Tijekom i nakon Domovinskog rata obnašao je odgovorne dužnosti ravnatelja Hrvatske izvještajne službe, člana Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti predsjednika Republike i zamjenika predstojnika Ureda za nacionalnu sigurnost, pri čemu je dao nesebičan doprinos uspostavi i izgradnji institucija moderne hrvatske države.

Osim što sam s njime dijelio saborske klupe, kroz dugogodišnju suradnju upoznao sam ga ne samo kao intelektualca i profesora, već kao dragu, toplu i ugodnu osobu.

Nažalost, saborsko zasjedanje pred Božićnu stanku pokazalo se kao naš posljednji susret. I u trenutku bolesti, nesebično je mislio na druge i zvao za pomoć stradalima u potresu. Siguran sam da će svim kolegicama i kolegama u Hrvatskome saboru nedostajati njegova smirenost, mudrost i korektnost. Ponosan sam što sam osobno bio suputnik na djeliću njegovog životnog puta i bogate karijere.

Poštovana obitelji, u ovom trenutku nenadoknadivog gubitka, moje misli i molitve su uz vas i vašeg i našeg Miru. Još jednom primite izraze sućuti i dubokog poštovanja.

Neka mu je laka hrvatska zemlja koju je toliko volio i za koju se borio.“