Budi dio naše mreže
Izbornik

Prezentacija filma „Zagrebačka Gospa od Kamenitih vrata“ u Sinju

Sinj (IKA)

Film „Zagrebačka Gospa od Kamenitih vrata“ prikazan je u petak 30. srpnja u Svetištu Gospe Sinjske u Sinju.

U sklopu vjerskog, kulturnog i zabavnog programa „Dani Alke i Velike Gospe 2021.“ održana je prezentacija filma u slici, riječi i glazbi, živo svjedočanstvo stoljetne pobožnosti građana Zagreba, hrvatske metropole, Zaštitnici grada.

Na početku je sve pozdravio u ime Svetišta i Župe, Sjemeništa i Gimnazije fra Gabrijel Jurišić, koji je iznio nekoliko podataka o Hrvatskom mariološkom institutu, koji je prije nekoliko godina počeo snimati dokumentarne filmove o pobožnosti hrvatskoga naroda Bogorodici Mariji.

Institut je prije više od pola stoljeća osnovao dr. fra Karlo Balić, teolog svjetskoga glasa i organizator brojnih međunarodnih filozofskih i marioloških kongresa, među kojima i onaj u Zagrebu i Mariji Bistrici 1971. godine.

Scenaristica i redateljica filma je znanstvenica dr. Hrvojka Mihanović-Salopek koja je s voditeljem Centra za kulturu Novi Zagreb Brankom Marićem govorila o filmu. Organizator snimanja je Hrvatski mariološki institut Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Dosad je snimljeno 12 filmova o marijanskim svetištima u Hrvatskoj, a 13. je u završnoj fazi. Pokrovitelji snimanja su Hrvatski sabor i Hrvatska biskupska konferencija.

Program je vodio Marko Duvnjak, a organizacijski i tehnički dio fra Antonio Mravak.

Svake godine Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske, Viteško alkarsko društvo, brojne ustanove i udruge uoči Alke i Velike Gospe priređuju vjerski, kulturni i zabavni program. Turistička zajednica Grada Sinja ove godine je objavila posebnu ediciju „Dani Alke i Velike Gospe 2021.“ koja obavještava javnost o svakodnevnim zbivanjima od svečanoga otvaranja 16. srpnja do zatvaranja 29. kolovoza.

Više od tri stoljeća sva Cetinska krajina i tisuće hodočasnika iz domovine i inozemstva zahvaljuju Bogu i Bogorodici Mariji za veličanstvenu pobjedu nad turskim  zavojevačima i za darovanu slobodu 1715. godine.

U crkvenom programu sudjeluje mnoštvo vjernika, svećenika, redovnika i redovnica predvođenih hrvatskim biskupima. Posebno je svečano u devetnici uoči svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije. Svakoga dana su tri svečane hodočasničke mise (7, 9 i 19 sati), koje predslave određeni propovjednici u zajedništvu s pjevačkim zborovima i pobožnim hodočasnicima. Svećenici su cijeloga dana na raspolaganju vjernicima za slavlje sakramenta ispovijedi.

Na svetkovinu Velike Gospe u procesiji ulicama grada s Gospinom slikom sudjeluje više tisuća vjernika, a misa se slavi na Trgu Franje Tuđmana. Tih dana u Svetištu se podijeli više od 120 tisuća pričesti.