Budi dio naše mreže
Izbornik

Priopćenje Vojnog ordinarijata o slavlju u Kninu 4. i 5. kolovoza

Zagreb (IKA)

Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj objavio je 30. srpnja na mrežnim stranicama priopćenje o središnjoj proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ u Kninu.

U utorak i srijedu 4. i 5. kolovoza u Kninu će se održati središnja proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 25. obljetnica vojno-redarstvene operacije „Oluja“. Vojni ordinarijat u sklopu kninske proslave slavi svetkovinu svoje nebeske zaštitnice Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta.

Obilježavanje i slavlje tih značajnih događaja i obljetnice Oluje odvijat će se u skladu važećih epidemioloških mjera sukladno preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite i Vojni ordinarijat poziva sudionike proslave da ih se pridržavaju. „Razboritost nam nalaže da u ovim okolnostima bolesti prouzrokovane korona virusom budemo pažljivi i odgovorni prema sebi i drugima. Svjesni smo da je borba protiv korone svojevrsna ‘Oluja’ planetarnih razmjera. Prije 25 godina jednu smo Oluju dobili. Sada valja novom ‘Olujom’ struke i Božjom pomoću, protiv pandemije izvojevati još jednu pobjedu. To možemo učiniti samo ako smo zajedno i odgovorni”, ističe se u priopćenju.

Preporučuje se da se ovogodišnju proslavu u Kninu na nacionalnoj razini aktivno prati iz svojih domova, u izravnom televizijskome prijenosu i drugim medijima. „Pozivamo sve da to bude plebiscit molitve za potrebe naše Domovine i svih njenih stanovnika. A Gospi kojoj smo se utjecali u svim nevoljama i pogibeljima, s krunicom u ruci i oko vrata molimo i danas ‘Najvjernija odvjetnice na braniku stoj. Čuvaj našu svetu vjeru i Hrvatski dom!’“

Završne svečanosti u Kninu imaju sve elemente dosadašnjih proslava, ali su djelomično vremenski i mjestom održavanja izmijenjene sukladno posebnim okolnostima. Svečanosti 4. kolovoza uvečer odvijaju se na Kninskoj tvrđavi u večernjim satima. U programu je završna svečanost obuke za razvoj vođa „Marko Babić“ (19 sati) i potom prijem ratnih zapovjednika na Kninskoj tvrđavi (20 sati).

U srijedu 5. kolovoza svečanost počinje u 7 sati Budnicom ulicama grada Knina. Državni i vojni uzvanici, hrvatski branitelji, drugi uzvanici i svi okupljeni, na Trgu dr. Ante Starčevića gledaju preko video zida svečanost koja se odvija na najvišem platou na Kninskoj tvrđavi. Ta svečanost počinje u 9.43 sati. U 10.15 sati slijedi program polaganja vijenca i paljenje svijeća ispred spomenika Hrvatske pobjede Oluja 95. Vojni ordinarij Jure Bogdan predvodi molitvu za poginule i nestale hrvatske branitelje. Slijede prigodna obraćanja visokih državnih dužnosnika i predstavnika hrvatskih branitelja ratnog zapovjednika u VRO „Oluja“ generala Ante Gotovine.

Koncelebriranu misu u crkvi Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta u Kninu s početkom u 11.30 sati predvodi splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić u zajedništvu s biskupom Bogdanom, šibenskim biskupom  Tomislavom Rogićem, kninskim franjevcima i drugim svećenicima. Misa se slavi za Domovinu s posebnom nakanom za sve duhovne i tjelesne potrebe njenih stanovnika, posebice hrvatskih branitelja, kako živih tako i preminulih.

I slavlje mise zbog pandemije koronavirusa regulirano je prema preporukama za održavanje javnih događanja i okupljanja te sa znatno reduciranim brojem sudionika. U prigodi slavlja 4. i 5. kolovoza vojni i policijski kapelani će u dogovoru sa zapovjednicima postrojbi odnosno načelnicima policijskih uprava organizirati misna slavlja i molitve za domovinu.