Budi dio naše mreže
Izbornik

Pripreme za proslavu 25. obljetnice Vojnog ordinarijata u RH

Zagreb (IKA)

Sastanak Koordinacijskog odbora za pripremu i provedbu 30. nacionalnog hodočašća Hrvatske vojske, policije i branitelja u Mariju Bistricu održan je u utorak, 6. rujna u sjedištu Vojnog ordinarijata u Zagrebu. Hodočašće će se održati u nedjelju 2. listopada 2022. godine, a tom prigodom bit će svečano proslavljena 25. obljetnica osnutka Vojnog ordinarijata u RH.

Dana 19. prosinca 1996. godine, nakon uspješno završenih pregovora, Sveta Stolica i Republika Hrvatska su u Zagrebu potpisale Ugovor o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika Oružanih snaga i Redarstvenih službi Republike Hrvatske. Poslije razmjene ratifikacijskih instrumenata 9. travnja 1997. godine, Sveta Stolica je u Vatikanu dekretom Qui Successimus Zbora za biskupe od 25. travnja 1997. godine osnovala Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj. Iste godine osnovane su Varaždinska i Požeška biskupija.

Pripremnim sastankom predsjedao je vojni biskup Jure Bogdan, a sudjelovali su generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo, zapovjednik hodočašća brigadni general Ivan Raos, zamjenik zapovjednika iz MUP-a Josip Bukvić, biskupski vikar za pastoral MORH-a i OS RH don Slavko Rajič, Biskupski vikar za pastoral MUP-a i Redarstvenih službi RH fra Frano Musić, načelnik općine Marija Bistrica Josip Milički, predstavnici Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja, pripadnici raznih ustrojbenih cjelina Hrvatske vojske i policije, članovi Ravnateljstva civilne zaštite, Hrvatske vatrogasne zajednice, Saveza povijesnih postrojbi, predstavnici HRT-a, predstavnici Laudato televizije i drugi.

Vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan pozdravio je sve prisutne i istaknuo značaj 30. hodočašća Hrvatske vojske, policije i branitelja na Mariju Bistricu, koje će ujedno biti i proslava 25. obljetnice uspostave Vojnog ordinarijata. Naglasio je da ovogodišnje hodočašće treba biti obilježeno zahvalnošću Bogu za sve milosti koje smo primili proteklih godina te najavio da će misno slavlje predvoditi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj msgr. Giorgio Lingua u koncelebraciji s drugim biskupima i svećenicima. Daljnji tijek sastanka moderirao je generalni vikar don Marko Medo. Okupljeni su izvješteni o pripremnim aktivnostima koje su dosad provedene i upoznati s aktivnostima koje slijede te je detaljno predstavljen program ovogodišnjeg hodočašća.

U prostoru crkve na otvorenom ispred glavnoga oltara, hodočasnici će od 8 sati imati mogućnost pristupiti sakramentu ispovijedi. Od 8.30 do 9.30 održat će se pobožnost križnoga puta. Euharistijsko slavlje počinje u 10 sati. Predviđen je izravni prijenos na Hrvatskoj radioteleviziji i putem drugih elektroničkih medija.

Dogovorene su pojedinosti vezane za organizaciju hodočašća i daljnja zaduženja.

Osim središnje proslave u Mariji Bistrici, Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj organizira i zahvalno hodočašće u Rim i Vatikan koje će se održati od 18. do 24. rujna ove godine. Stoga je istog dana u poslijepodnevnim satima održan Sastanak biskupijskog Povjerenstva za organizaciju i provedbu zahvalnog hodočašća u Rim. Sastankom je predsjedao vojni ordinarij Jure Bogdan. Utvrđene su dosad izvršene pripremne aktivnosti i podijeljene daljnje zadaće i dužnosti vezane za organizaciju hodočašća.