Budi dio naše mreže
Izbornik

Prof. dr. Bodrožić: Sv. Josip pokazuje put kojim treba ići svaki muškarac u našem narodu

Karlovac (IKA)

Prof. dr. Ivan Bodrožić je u Nacionalnom svetištu sv. Josipa, na svetkovinu sv. Josipa, 19. ožujka, poručio brojnim hodočasnicima da Bog ne treba „robote“, već „živog čovjeka“, koji će poput sv. Josipa čitavim bićem izvršavati ono što mu povjerava.

Na samu svetkovinu misu u 7 sati predvodio je karlovački dekan preč. Dražen Karačić, a u 9 sati je misu slavio provincijal pavlina fr. Ivan Šarić, OSPPE. U večernjim je satima predviđeno da misu predvodi fra Jure Šarčević, OFMCap.

Pozdrav okupljenim hodočasnicima najprije je uputio rektor svetišta, mons. Antun Sente, ml.

U svojoj propovijedi, prof. dr. Bodrožić je poručio kako nas „danas Duh Božji nadahnjuje, potiče i govori – idite k Josipu, i učinite sve što vas on nadahne svojim primjerom i životom“. Naime, Josip je bio čovjek Božjih rješenja, istaknuo je propovjednik. Čovjek je to koji „bespogovorno, besprigovorno i besprijekorno čini ono što čuje od Gospodina“. Time što Josip izvršava upute besprigovorno i bez govora ne znači doduše, da je to činio na mehaničan način. Naprotiv, naglasio je prof. dr. Bodrožić: „mora cijelo svoje biće angažirati – razum, volju  i osjećaje – da bi bio potpuno Božji i potpuno izvršavao ono što mu Bog povjerava“.

„Gospodinu na ovom svijetu ne trebaju roboti, ne treba mu umjetna inteligencija. Treba mu živi čovjek!“ Čovjek, koji će svom snagom i čitavim bićem usvojiti Božja rješenja, koji ne ostaje na ljudskim prividima, poput sv. Josipa, poručio je propovjednik. Josip je znao da su rješenja svih problema, kako osobnih tako i onih njegova naroda, u srcu otvorenom Bogu. „To rješenje je pretpostavljalo sebe staviti Bogu na raspolaganju, slušati što Bog od mene hoće, slušati što Bog hoće od naroda da bismo uopće mogli ići naprijed i živjeli“.

Nadalje, sv. Josip bio je čovjek molitve, a ne razmetljivac. „On je samo čovjek koji snagom duše, snagom vjere i ljubavi izabire nepogrešivo, jer sluša Božja nadahnuća. On po Božjem nadahnuću izabire dobro za njega, za njegovu zaručnicu Mariju i za cijeli narod time što prihvaća Sina Božjega”.

Dok živimo u svijetu u kojem se potencira i stvara neka vrsta hibridne ljudskosti u kojem se dovode u pitanje Božji planovi za čovjeka i ženu, za život, sv. Josip je primjer kojim treba ići svaki muškarac, rekao je prof. dr. Bodrožić. „On na najbolji način pokazuje koji je to put kojim treba ići svaki muškarac u našem narodu. Koji je to put kojim treba štititi, a ne ugrožavati čast žene, djevice, zaručnice, majke. I to je ono što je ugroženo u današnjem svijetu, u našoj svijesti, u suvremenom mentalitetu. To je ono što potkopava bit i dobrobit našeg naroda i zbog čega možemo potonuti – ne ići prema spasenju, nego tonuti u propast”.

Propovjednik je poručio da nas ništa ne može uništiti poput naraštaja koji žele živjeti bez Boga, kao i da nas ne može ništa više uzvisiti poput onih koji slušaju Božji glas. Stoga je podsjetio na poruku sv. Josipa koja je ostala hrvatskome narodu: „Nemojmo se bojati čvrsto se držati Presvete Djevice i njezina Sina i Spasitelja, jer samo On može spasiti narod svoj”.